Trimite și prietenilor tăi articolul!

Săptămâna trecută a venit o domnișoară la mine, se plângea de depresie și celelalte „cadouri” care vin cu ea.

O întreb: ce ai încercat până acum?

Ea: Terapia Bowen și alte „energii”.

Eu: Și funcționează?

Ea: Da, mă simt foarte bine! Dar după o zi, două îmi trece.

Eu: Și cum se numește asta, când efectul trece rapid?

Ea: Nu știu.

Eu: Placebo?

Ea: Ah, da? Nu știu. Poate.

Și bineînțeles, nu a mai revenit apoi la mine.

Întrebarea pe care o primesc mereu este: care terapii funcționează?

Ca să vezi dacă o terapie funcționează, e necesar să îți pui două întrebări.

1. Ce spun studiile despre ele?

Aceste terapii care le găsești prin România sunt deosebit de ușor de testat, de aceea tot ce trebuie să faci este să cauți rezultatele studiilor.

Studiile trebuie făcute de către oameni imparțiali, adică oameni de știință, nu cei care vând produsul. Cu siguranță, oricine își vinde produsul va căuta să te învăluie în informații neștiințifice.

O sursă bună este Wikipedia, sau o căutare serioasă și imparțială pe internet.

Terapia Bowen: nu există vreo dovadă clară că această tehnică este o intervenție medicală utilă.

Acupunctura: pseudoștiință.

Reiki: pseudoștiință.

EFT (Emotional Freedom Techniques): pseudoștiință.

Placebo

Toate tehnicile de mai sus se vând bine în România – ceea ce arată nivelul de educație al populației.

La toate aceste practici efectul este placebo: crezi puternic, te implici emoțional, iar după câteva ore sau zile totul dispare.

De ce revii la aceste tehnici? Pentru că pe moment crezi că a funcționat, când de fapt e doar un joc al minții tale, în care mintea se minte pe ea însăși.

2. Trebuie să faci ceva?

Al doilea mod de verificare dacă o terapie este „pe bune” este să te întrebi: trebuie să fac ceva?

Dacă observi, în toate terapiile de mai sus tot ce trebuie să faci este să stai. Eventual să îți mai dai cu mâna pe frunte, să te atingi.

Lipsa de efort din partea ta este cel mai bun indicator al unei terapii false.

„Vino la noi, te facem bine, tu doar trebuie să stai!” – acesta este un slogan bun.

Ce terapii funcționează?

Te doare spatele, de la stat la calculator, sau dacă ești româncă, probabil din lipsa de sport. Am observat că în România cultura sportului lipsește, ca și multe alte culturi de fapt.

Te duci la masaj, care chiar dacă e o terapie de tip „stai și nu faci nimic”, are efect. Dar oricât ai merge la masaj, nu vei avea un corp sănătos.

Orice terapeut de masaj îți va spune: „eu te pot ajut, dar dacă tu nu îți schimbi modul de viață, anulezi instant efectul masajului”.

Adică, vrei un corp sănătos, te apuci de sport, care e o terapie anti-„stai și nu faci nimic”. Sportul înseamnă disciplină, transpirație, efort, alocare de timp, suferința progresului lent, banii, mersul pe frig și ploaie la sală.

Durerea

Terapia care funcționează înseamnă durere.

De ce durere? Pentru că tu încerci să recuperezi în al 12-lea ceas ceva ce puteai să faci zilnic 5 minute, ca să nu ajungi în situația prezentă.

Ești în depresie, pentru că nu ai stat 5 minute pe zi să te educi.

Ești gras/ă, pentru că nu ai investit 5 minute pe zi în mâncarea sănătoasă.

Ai o relație care este groaznică, pentru că nu ai stat 5 minute pe zi să o măsori, să observi ce simți tu și partenerul, să vezi încotro te/vă îndreptați.

Ai dinții stricați, pentru nu ai folosit ață dentară 5 minute pe zi.

Speranțe

Să îți pui speranța că Bowen sau Reiki te salvează de la depresie sau dintr-o relație teribilă, este la fel de logic ca și speranța că acupunctura sau EFT-ul te salvează de la o dantură stricată, sau de la un corp gras.

Cum să crezi că stând și nefăcând nimic, îți vei schimba viața?

Pe scurt

În cea mai săracă și coruptă țară din Uniunea Europeană, terapiile de tip „stai și nu faci nimic” se vând pe pâine unsă. Îți ia cinci minute să verifici dacă aceste tehnici sunt valide sau doar o groapă de bani și de iluzii pentru tine. Terapia pe bune înseamnă durerea disciplinei – poți ieși din depresie, poți obține fericire, dar pentru asta trebuie să fii inteligent. Înțelegi acum titlul sitului: Psihologia oamenilor inteligenți!

Îți doresc să nu fii ca și domnișoara din exemplu de săptămâna trecută, îți doresc să nu fii ca 18 milioane de oameni nefericiți, îți doresc să… fii inteligent/ă!



STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează cursul gratuit anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


5 gânduri inteligente la “Care terapii (nu) funcționează

  1. De cind am descărcat Dex-ul mă pun la curent cu ,cuvintele si mi se deschide mintea prin articolele citite

  2. Buna ma confrunt cu stari de rau ameteli palpitatii zi de zi pe toti ii vad fericiti doar pe bn ma vad bolnava fara chef de viata imi puteti da un sfat

Comentariile sunt închise.