Trimite și prietenilor tăi articolul!

Operația din procesul automat de clădire (build) al produsului software dura suspicios de mult. Asta era ciudat, pentru că chiar el, Andrei, optimizase procesul. Decide atunci să verifice jurnalul de înregistrări… Spre stupefacția lui, o linie de cod rula în continuare… Linia ce ștergea toate fișierele de pe hard drive! Dintr-o greșeală de configurare, procesul de care era responsabil Andrei a șters tot proiectul, toată documentația, tot. Mâine avea release pentru clienți. Situația tocmai explodase.

Crizele se întâmplă

Fie că sunt mici sau mari, provocate sau accidentale, crizele sunt parte a vieții noastre. Diferența între un leader și o persoană normală, este că leaderul pentru a controla situația extremă își folosește cele patru competențe ale inteligenței emoționale: autocunoașterea, stăpânirea de sine, conștiința socială, managementul relațiilor.

Autocunoașterea – self-awareness

Autocunoașterea înseamnă să fii conștient de propriile emoții și gânduri. Cunoașterea înseamnă putere. Atunci când ai auto-cunoaștere, tu ești în control, nu emoțiile.

Andrei a recunoscut ridicarea unui sentiment puternic de stres și panică. Dar cu această cunoaștere, putea să hotărască ce să facă cu ele. Iar ele să nu îi dicteze acțiunile imediate.

Stăpânirea de sine – self-management

Când stresul apare, suntem controlați de către subconștient. Instinctul de luptă-sau-fugă ia controlul. Fără abilitarea stăpânirii de sine, ne comportam eratic. Sângele pompează frenetic, vedem totul pesimist, ne pierdem viziunea.

Andrei a profitat de stăpânirea de sine și a contracarat. Știa să își calmeze respirația și mintea. Printr-o practică de cinci minute de mindulness, a redus considerabil sentimentul de stres și panică.

Conștiința socială – social awareness

Andrei își folosea conștiința socială și înțelegea că nu ar fi fost de loc eficient să panicheze întreaga firmă. El și-a folosit conștiință organizațională pentru a dezvălui grava lui greșeală oamenilor care erau cei mai implicați și care probabil ar fi putut ajuta într-un fel în această criză.

Andrei și-a folosit empatia pentru a transmite eficient informația șefilor și pentru a negocia următorii păși.

Gestionarea relațiilor – relationship management

După cum te aștepți, șefii au fost deosebiți de tulburați la aflarea veștii. Cine își închipuia că Andrei, angajat cu doar două luni înainte, v-a șterge tot proiectul cu o zi înaintea lansării produsului?

Dar Andrei, folosindu-se de componenta inteligenței emoționale a gestionarii relațiilor, a reușit să managerieze conflictul, a oferit soluții de recuperare, și-a folosit optimismul și influența pentru a mișca echipă în direcția dorită.

După șocul inițial, rotițele s-au pus în mișcare. Colegii (nu toți) au sărit imediat în ajutor. Șeful firmei a menținut o atmosferă alertă, încercând în același timp să nu creeze senzația de panică.

După lungi căutări, la ora 12 noaptea, a fost găsit un server de backup. Acesta a rulat procesul de restaurare, iar datele au fost accesibile a două dimineață.

Consecințe

A fost Andrei concediat?

Răspunsul este: nu!

Șeful și echipa știau că în timpul crizelor, se vede de fapt adevărata personalitate cu calitățile și defectele ei. O persoană cu un grad ridicat al inteligenței emoționale este într-adevăr una care merită păstrată în companie.

Greșeli am făcut toți și vom mai face. Ceea ce e important cu adevărat este modul în care le gestionăm.

O altă consecință a fost faptul că echipă a devenit mult mai unită. Cei care au participat și s-au implicat activ, au primit un grad mare de respect atât din partea spectatorilor, cât și ei între ei. Echipa s-a sudat și barierele au căzut.

Este important de notat că un leader nu înseamnă neapărat un șef. Un lider poate fi oricine, la orice nivel. Inclusiv în viată personală și familială.

Aș vrea să vă reamintesc că această poveste este adevărata. Am fost actor în ea, mă gândesc cu bucurie la ea, și o dau exemplu ori de câte ori pot.

Recomandări

Ca sfaturi, încurajez:

  • Inovația – ea vine prin greșeli. Lasă-ți echipa să greșească. Dacă nu vei avea ca rezultat inovație, atunci te vei bucură măcar de o poveste bună și de o echipă mai unită
  • Fă coaching în inteligența emoțională cu tine și cu angajații tăi. Este o plăcere și o bucurie să lucrezi cu oameni sinceri, încrezători, optimiști, uniți, empatici. Este un coșmar altfel
  • Fii pregătit pentru crize. Ele sunt peste tot. Calea nu este să fugi de ele, ci să știi cum să le gestionezi eficient. Și nu uita, ceea ce pentru un business este o criză, pentru alt business este o oportunitate (vezi Tesla de pildă)
Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


1 gând la “Leader în criză – caz real

Comentariile sunt închise.