Crăciunul și Anul Nou nu vin doar cu cadouri ci și cu o mare cantitate de stres. Cum îl minimizăm?
1. Setează o limită de cheltuială
Unul dintre cele mai mari motive de stres în jurul sărbătorilor sunt banii.
Așa că impune-ți un buget și nu trece peste el. Este în regulă să îi spui celui mic că un lucru costă prea mult. Nu merge pe ideea „sa aibă tot ce eu nu am avut” – poți merge pe ideea „sa aibă ce el/ea își dorește” dar în limitele financiare ale familiei.
De asemenea, nu cumpăra în rate – lucruri de care probabil nu ai nevoie și pentru care vei fi îndatorat/ă tot anul.
2. Oferă un cadou personal
Nu trebuie să fie scump. Chiar și o scrisoare sau un telefon contează. Un cadou pe care poate îl construiești cu mâinile tale – asta arată cât de mult contează persoana pentru tine.
3. Organizare
Al doilea mare motiv de stres în jurul sărbătorilor este timpul. Deci fii eficient/ă, organizează, planifică. Lasă timp între activități – sigur vor apărea surprize. Deleagă – cu siguranță copiii/prietenii te vor ajuta cu drag la împodobirea bradului, împăturarea cadourilor, masa festivă, etc.
4. Spune „NU”
Spune „NU” lucrurilor și evenimentelor care nu contează mult pentru tine, tocmai pentru a lăsa timp să te bucuri de cele care contează. Cântărește timpul pe care vrei să îl petreci cu persoanele apropiate și refuză-le pe cele care nu se integrează în plan.
5. Fii realist/ă
Nu pune presiune pe tine ca totul să fie „perfect”. Nimeni nu va ține minte dacă salata nu a fost 100% proaspătă, sau carnea era „doar” de la Metro. Țintește-ți atenția către prezent și încearcă să memorezi momentele plăcute cu apropiații tăi.
6. Pauze
Ia pauze regulate. Fie că vei observa, fie ca nu, stresul își va arăta fața, și depinde de tine să nu îl lași să te controleze. Deci pauze regulate și dese.
7. Izolare socială
Sărbătorile sunt un moment foarte stresant pentru cei singuri – deci caută-ți prietenii vechi, vizitează-i pe cei noi, oferă-ți o vacanță undeva la căldură. Nu are rost să stai în pat la televizor cele 7-14 zile. La fel, alcoolul este o soluție doar pe scurtă durată, deci a se folosi cu atenție.
În ziua modernă de azi, nu ești singura persoană într-un context singuratic – facebook, baruri, oriunde poți întâlni persoane ca tine. De fapt, acum e momentul să întâlnești poate persoane compatibile cu tine!
Pe scurt
Sărbătorile sunt un motiv special de stres pe baza banilor, timpului și a izolării sociale. Limitând și fiind atent/ă la cheltuiala financiară, organizând timpul eficient, făcând pauze dese și regulate, înconjurând-te cu prieteni vechi sau noi, ai toate șansele să supraviețuiești, poate chiar să ai cele mai frumoase sărbători de până acum.
Îți doresc multă căldură în inima și bucurie de sărbători!
Sărbători fericite cu sănătate și belșug!
La anul și la mulți ani!
Multumesc mult Radu, un an nou fain si tie! 😀
Fain articol!!Concis,realist si educativ,de buna seama!
Multumesc!
Sarbatori fericite in fiecare zi!
Multumesc Marin, sarabatori faine si tie!
Mulțumesc pentru tot! Sărbători fericite alături de cei dragi! Cu pace, sănătate și belșug în toate!
Multumesc Geo, sarbatori faine si tie!