Cum ai succes ca antreprenor, companie și părinte

Trimite și prietenilor tăi articolul!

În întâlnirile mele cu mulțimea de antreprenori sau oameni „normali”, iau contact cu fascinante tipare de dezvoltare, pe care vreau să ți le fac cunoștință.

Mama

La baza piramidei tiparelor stă antreprenorul „de apartament”. Poate are o firmă de IT din 5 angajați, poate are un ABC cu 2 oameni. Poate ai fost și tu în situația asta, sau sigur cunoști pe cineva la acest punct al vieții sale.

În acest context, antreprenorul nu prea are nici un skill, nici o aptitudine proprie. Lucrul său cu oamenii este copiat meticulos din relația sa cu mama sau părintele dominant. Dacă mama a fost un personaj autoritar, un dumnezeu local, atunci și antreprenorul este mână dreaptă a Zeului Trebuie. El/ea abuzează de angajați la fel cum a fost abuzat/ă de către dictatorul părinte.

Antreprenorul copiază părintele dominant prin atitudinea expertă de „mă pricep la toate, de la vânzare, la marketing, la produs, la orice”.

La acest nivel, viața angajaților este un chin. Antreprenorul micromanageriază, nu poate delega pentru că el este expert – vezi zicala mamei: „dacă vrei un lucru bun, atunci trebuie să îl faci cu mâna ta”.

Improvizația

Următorul nivel de dezvoltare este improvizația. În timp ce antreprenorul crește ca experiență și/sau ca mărime de companie, regulile se schimbă și apar situații noi. O companie cu 10, 20 de angajați este o total altă poveste decât ABC-ul cu 2 oameni. Respectiv, dacă un copil poate fi tratat ca un sclav până în anii 20, după 30 în sfârșit începe să nu își mai respecte părinții abuzivi.

Ce se schimbă este contextul, și odată cu el și personalitatea antreprenorului. Situațiile noi nu mai pot fi prevăzute de părinte, iar de aici scade obediența față de el.

Antreprenorul își iese din cocon, și își găsește o nouă sursă de informație: alți antreprenori. E o sursă bună, de unde ia idei, le adaptează și le folosește în compania sa.

Antreprenorul devine deștept și zâmbește cu compasiune la zilele când era sub vraja maternală.

Leadership-ul

Nivelul următor este complicat. Ca și în cazul celorlaltor nivele, oamenii ajung aici împinși de nevoie. După îndeajunsă experiență, antreprenorul ajunge la concluzia pe care o știm cu toții:

Cu cât compania este mai de mare, cu atât mai greu sunt oamenii de manageriat.

După 25 de angajați lucrurile încep să o ia razna. Antreprenorul nu mai are contact cu fiecare persoană, apar specializări despre care el nu are habar. De exemplu mulți antreprenori nu au nici cea mai mică idee ce înseamnă social media – cu toate că probabil au nevoie de ea.

Din eșecul managementului se naște o știință nouă și genială, pe nume Leadership.

Leadership-ul este o colecție de metode de conducere și organizare bazate pe psihologia de top mondial. Leadership-ul de calitate este încă nou și predat la universitățile de top din lume – nu în România.

Ce face Leadership-ul

Leadership-ul recunoaște că managementul oamenilor este, de obicei, un eșec.

Da, ai citit bine. Dacă ai citit articolele mele despre managerii întâlniți în Oradea, Cluj și străinătate, atunci știi cât de dezastruoasă este situația.

Ce alternativă aduce Leadership-ul

La întrebarea asta poți tu să răspunzi dacă te întreb: dacă nu vrei să îți abuzezi copiii, să îi micromanageriezi, să le sufli în ceafă, să le dai ordine ce „trebuie”, ce faci cu ei?

Răspunsul este: le dai putere. Îi ajuți să crească în domeniile care doresc, și le dai putere. Atât copiii cât și angajații doresc să fie autonomi, să își urmărească nevoile și dorințele. Au nevoie sa crească profesional, și mai ales de scop.

Ierarhia conducerii se schimbă atunci, de la antreprenorul zeu la antreprenorul prieten, care stă alături de angajați – nu deasupra, care are încredere în angajații pe care el îi ridică, pe care se bazează și cărora le deleagă lucrurile cu credință. La rândul lor, angajații aplică leadership-ul pentru colegii lor.

Cea mai mare realizare a Leadership-ului este a aduce angajații – sau copiii, în cadrul familiei – la un nivel în care ei pot să se organizeze singuri, să fie auto-suficienți și să exceleze.

Care antreprenor/părinte nu își dorește asta pentru firma/familia sa?

Dificultate

Pentru fiecare nivel de dezvoltare există un nivel de suferință prin învățare și disciplină pe care antreprenorul trebuie să îl depună.

În cazul nivelului Mamă, antreprenorul doar copiază mecanic și fără minte modul de gândire, organizare și comunicare al părintelui dominant. Dificultatea în acest caz este minimă.

În cazul nivelului Improvizație, antreprenorul are multe lucruri de schimbat: învață de la alți antreprenori, se înțelege cu persoane care au perspective diferite, privește conflictul vechi-nou ca o sursă de evoluție.

În cazul nivelului Leader, antreprenorul are de schimbat nu numai organizația, dar cel mai important, pe el însuși. Aici nu mai poate copia decât de la leaderii geniali – care sunt puțini –, sau din cursuri.

Cea mai mare schimbare nu va fi compania, ci persoana ta.

Pentru că dacă ai citit ce spun oamenilor spectaculoși despre cea mai bună investiție din viața lor, atunci știi că:

Succesul puternic, atât în business sau în familie, vine din evoluția personală!

Pe scurt

În dezvoltarea companiei, care este strâns legată de dezvoltarea mentală și emoțională a antreprenorului, întâlnim trei nivele: Mama, Improvizația și Leadership-ul. Cei mai mulți antreprenori rămân la nivelul Mamă, cei care au un succes mediu ajung la nivelul Improvizație, iar cei cu adevărat valoroși, cei care ating satisfacția maximă în afaceri și familie devin Leaderi.

Îți doresc să investești în tine, să suferi prin învățare și disciplină, și să fii mai bun/ă și mai fericit/ă decât ai fi putut visa vreodată!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie