Percepția noastră vs. percepția celoraltora

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Acum câțiva ani am întâlnit modelul Johari ce explică cum ne vedem noi față de cum ne văd ceilalți, și am rămas îndrăgostit de el și de aplicațiile sale.

Arena publică

Primul cadran conține lucrurile care ne sunt cunoscute nouă, precum și celorlalți. De exemplu, înălțimea, culoarea ochilor, slujba. Cu cât știi mai mult despre tine și cu cât destăinui celorlaltora mai multe, cu atât arena este mai mare.

Fațada

Se referă la lucrurile pe care le știm noi despre noi, dar despre care ceilalți nu le știu. Acestea pot fi lucrurile pe care vrem să le ascundem, eventual secretele noastre din trecut. Pot fi experiențe negative de la scoală, trăsături de personalitate pe care nu vrem să le afișăm, opinii pe care le considerăm nepopulare. Câte lucruri ținem ascunse ține de relația cu cealaltă persoană, de cată încredere avem în ea.

Blind spot

Punctul/unghiul mort este cadranul ce conține lucrurile pe are alții le știu despre mine, dar despre care eu nu știu. Exemple aici ar fi spanacul dintre dinți, respirația ne-proaspătă, precum și trăsături de personalitate – de pildă, unui se pot considera persoane calme, dar, de fapt, ceilalți îi văd ca persoane furioase.

Necunoscut

Se referă la lucrurile pe care nu le știm noi, nici ceilalți despre noi. De obicei aceste lucruri sunt ascunse în inconștient.

Aplicații

  1. Arena publică – Cu cât ești mai deschis și cu cât împărtășești mai multe despre tine, cu atât ai mai multe șanse să ai o comunicare mai bună, și o compatibilitate mai mare cu oamenii – prieteni, colegi, iubiți.
  2. Fațada falsă – câteodată încercăm să ne ascundem sentimentele negative față de cineva, dar acea persoană ne poate recunoaște sentimentele ostile.
  3. Necunoscut – De câte ori ai făcut o acțiune sau alegere (căsătorie, de pildă), iar când te-a întrebat cineva ce de ai făcut asta, ai răspuns cu „nu știu”?

Cel mai tare iubesc cadranul Blind spot (punctul/unghiul mort). De câte ori vorbesc cu o persoană, îmi aduc aminte de pătratul roșu, care îmi spune că nu știu tot, să fiu modest, și să învăț de la fiecare om pe care îl întâlnesc.

Tot modestia mă învață cadranul Necunoscut, care pur și simplu spune că facem lucruri fără să avem habar de ce. De asemenea, există o infinitate de lucruri în lume despre care nici măcar nu știm că există sau cum funcționează.  Iar despre oameni, că pur și simplu nu înțelegem cum alții iau decizii, cum gândesc și ce simt.

Îți doresc să ai de acum înainte în minte și să profiți de Fereastră lui Johari în comunicarea și înțelegerea colegilor, prietenilor, iubiților și copiilor tăi!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie