Trimite și prietenilor tăi articolul!

În cursul de săptămâna trecută de la Cluj, am vorbit despre oameni inteligenți și despre cum unele dintre deciziile lor sunt greșite sau chiar catastrofale, distrugătoare de cariere sau relații.

Chiar dacă cursul durează de două ore, îți prezint aici o mică parte din el, despre cum funcționează creierul.

Analiza cost/beneficiu

Creierul nostru este un geniu idiot. Este capabil de cele mai complexe calcule din universul cunoscut, dar câteodată capacitatea sa de a lua decizii valoroase este redusă la nivelul mintal al unei pisici leneșe pe calorifer.

În procesul de a lua decizii, creierul face un lucru genial, analizează costurile energiei pe care trebuie să o investească versus beneficiul de resurse în urma acestui proces.

De exemplu, tu dorești, ca mine și toată lumea probabil, să faci mai mult sport. Ți-ai dat seama că nu mai ești în formă, că nu mai faci față efortului atât de ușor ca în tinerețe, sau pur și simplu vrei să ai un corp frumos, și hotărăști că vei face sport, vei merge la alergat regulat, seara după serviciu.

Doar că azi, parcă nu ai atât de mult chef. Creierul începe să calculeze.

Afară plouă, tu ești obosit/ă, iar asta pe o scală de la 1 la 10, înseamnă un 6 ca efort.

Acestui cost de efort, i se pune față în față socoteala beneficiului. Știi că dacă faci sport trăiești mai mult, te simți mai bine, arăți mai tânăr/ă, deci un beneficiu de 8.

Calculul costurilor arată ca în figura de mai jos.

Ecuația calculată de către creier este atunci

-6 efort (acum) + 8 beneficiu (viitor) = 2

Ai spune că este un rezultat pozitiv și că creierul ar trebui atunci tot timpul să ne ajute să devenim mai buni. Dar știi bine că nu este așa.

Ce se întâmplă în creier este diferit.

Puterea de a conștientiza viitorul

În această ecuație, se mai adaugă un coeficient, acela de a putea conștientiza viitorul.

Chiar dacă ne spunem că în viitor vom fi sănătoși și frumoși dacă facem sport, nu credem asta, nu simțim, nu conștientizăm. Dacă am conștientiza viitorul, în secunda următoare am face sport, am aduna bani de pensionare, am mânca sănătos și am renunța la fumat. Dar

oamenii nu excelează la conștientizarea viitorului, chiar dimpotrivă.

Atunci spunem că semi-conștientizăm viitorul, iar atunci ecuația de analiză a costurilor devine:

-6 efort (acum) + 8 beneficiu (viitor) * 1/2 = -2

Acum observi că rezultatul este unul negativ, deci creierul nostru decide, ca și ieri și alaltăieri, să nu facem nici azi sport.

De câte ori ți s-a întâmplat asta?

De câte ori ți-ai propus să îți îmbunătățești viața, să mânaci sănătos, să faci sport, să citești regulat, și până la urma ai renunțat?

Acum ai explicația de ce, acum înțelegi ce se întâmplă în calculatorul din capul tău.

Ce poți să faci, totuși?

Vizualizare

Dacă problema este că nu ești conștient/ă de viitor, pentru că e prea departe, atunci ce este nevoie să faci este să… îl aduci mai aproape, iar asta faci prin vizualizare.

Dacă ai urmărit atleții profesioniști, de pildă, aceștia înainte de proba pe care o vor susține (gimnastică, tenis, etc) vizualizează întreaga performanță. Cu cine vor intra în competiție, ce mișcări puternice are competitorul, ce metode și procedee vor aplica.

Această vizualizare este una specifică, în detaliu, pas cu pas. În acest mod, viitorul este adus mai aproape, în conștiință.

Odată ce simțim și conștientizezi profund, ecuația costurilor se schimbă, și devine una pozitivă, de tipul

-6 efort (acum) + 8 beneficiu (viitor) = 2

Creierul vede astfel că este în câștig, și atunci va decide să te ajute în această acțiune.

Creierul poate fi prietenul tău, sau cel mai mare inamic, depinde cum îl antrenezi.

Pe scurt

Creierul este un geniu idiot. Dacă el nu înțelege beneficiul unei acțiuni, nu te va ajuta să o faci. Există procedee de a comunica cu el, iar unul dintre ele este vizualizarea viitorului. Asemenea șahiștilor, atleților, poți să ai și tu un mult mai mare control asupra deciziilor tale, să nu mai procrastinezi, să începi și termini acea dietă, să faci sportul dorit, să renunți la fumat.

Îți doresc să îți faci din creier un aliat, și să fii mereu în schimbare către lucrurile care îți aduc cea mai mare fericire!

Oradea

Cursul întreg de două ore îl voi susține și în Oradea în această vineri (20 Oct).

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


2 gânduri inteligente la “De ce oameni inteligenți iau decizii greșite

  1. Un articol la subiect. Mulțumesc pentru că mi-ați conferit o altă perspectivă asupra procesului deliberării! Știam că acesta este efectuat în mod automat și în permanență, dar nu știam, ce cauzează procrastinarea. Se pare că lipsa conștientizării beneficiilor.

Comentariile sunt închise.