Work-life balance nu există – continuarea

Trimite și prietenilor tăi articolul!

În urma feedbackului pozitiv din partea publicului la articolul precedent, am fost rugat să scriu continuarea.

Inteligența la lucru

A fi inteligent la lucru înseamnă a învăța și practica integrarea vieții personale și familiale cu cele nouă ore la serviciu. Îți dau câteva exemple pentru claritate.

Organizarea

Un exemplu inspirat din viața curentă. Am ținut recent un workshop despre organizarea Agile/Scrum a unui proiect. Ce înseamnă de fapt aceste paradigme? O grămadă de psihologie. De la cunoștințele de comunicare cu clientul, la împărțirea unui proiect în activități mici, prelucrabile și măsurabile, la retrospectiva și analiza progresului.

Ca experiment, poți „fura” părți din Agile/Scrum și implementa acasă. În fiecare week-end, ai o reuniune cu familia, partenerul și discutați 30 de minute despre un singur lucru pe care veți lucra toată săptămâna. Partenerul/copiii se simt implicați, simt că părerea lor contează. În acest proces persoanele își acordă ajutor mutual, se implică rațional și emoțional.

Cât de mult crezi că strânge legăturile relației? Ți-ar fi plăcut să ai părinți care să își ia timp, să te învețe organizarea, să te ajute și să îți dea putere? Sau un partener, cu care nu doar să stai la film și popcorn, ci care chiar să fie acolo pentru tine, să te sprijine?

Stresul

Un alt exemplu. Dorești să nu aduci stresul de la lucru acasă și tocmai ai fost la un training de Mindfulness. Poți face singur un experiment, sau poți implica toată echipa, să faceți 30 de minute de meditație pe zi la job.

Beneficiile meditației sunt fantastice, iar de pe urma lor câștigă atât compania cât și familia/partenerul. O persoană care meditează are un nivel de stres minim, se înțelege mult mai bine cu colegii, acționează calm sub presiune, ia decizii sub claritatea rațională și emoțională.

Meditația a ajuns de 40 de ani în străinătate, și acum răsare și la noi, încet încet. Când vorbesc despre meditație, îmi place să îi scot în evidență pe oamenii care trăiesc un stres zilnic mult mai puternic decât noi, și care au găsit sfântul Graal – vezi clip CNN.

Relațiile

Un exemplu mult mai complex este relația cu familia. Ne așteptăm ca după cele nouă ore de stres, bârfe, mecanisme de defensivă activate puternic, să devenim, la apăsarea unui buton magic, părinți buni, parteneri buni.

Prin ce proces miraculos cred oamenii că se întâmplă această transformare?!

Poți totuși să lupți împotriva acestei situații. Un experiment ar fi să faci un training pe comunicare și să îl aplici pe echipă, ca și cum ar fi familia ta. Să te observi cum te comporți, ce simți, care sunt elementele activatoare negative, când intri în stres. Să înveți și să practici gestionarea emoțiilor și gândurilor pe echipă.

Ce faci de fapt la serviciu este un mare antrenament pentru viața de acasă!

Alte exemple

Exemplele sunt infinite și țin strict de inteligența ta emoțională și rațională. Cu cât practici mai mult, cu atât capeți mai multă încredere și mai multă velocitate. Oameni geniali au schimbat procese fundamentale în companiile lor, pornind de la acest sistem de experimentare.

Un experiment interesant și de succes au realizat cei de la WebDigital (disclaimer: nu am nici o legătură cu acea companie). Observi în citatul lui Ionuț Munteanu cuvântul magic? „Totul a început ca un proiect-pilot – un experiment”.

Viața bogată

Aceste experimente ce integrează diferitele domenii ale vieții, pentru a aduce bunăstare și mult timp liber sunt doar o parte din ceea ce descriam în articolul precedent. E nevoie de training psihologic dacă vrei să ai o viață bogată.

Facilitatori

Cine și ce te ajută în acest proces?

Managerii și HR-iștii

Da, mult blamații manageri și HR-iști pot aduce aceste tipuri de cursuri în compania ta. Dar există o mare problemă. Vorbim aici despre un subiect nou predat în străinătate, un subiect deosebit de complex pe care ei nu au primit training, deci cantitatea de înțelegere și deschidere este minima în cazul majorității.

De aici vine diferențierea. O companie care vrea să atragă talent, care vrea să te atragă pe tine, trebuie să acționeze repede și să învețe noile trenduri, și să fie mult mai atentă la nevoile tale personale.

Team-buildingul la munte, pizza gratuită nu mai au valoarea de stimulent ca pe vremuri. Oamenii inteligenți peste 30 de ani vor altceva. Oamenii cu experiență, cu skill-uri, oamenii de înalt nivel de care compania are nevoie nu mai sunt ușor de atras.

Tipuri de psihologie

O tânără cu titlu de manager mă întreba tristă: „cate tipuri de psihologie trebuie să învăț ca să am o echipă și relații personale de succes”? Vestea bună este că

aceeași psihologie pe care o practici la job este la fel cu cea pe care o practici acasă.

Aceleași lucruri pe care le înveți în psihologia de business, le poți aplica acasă, și invers. De exemplu, învățarea marketingul este o metodă genială de a înțelege mintea umană, iar aplicabilitatea în viața personală este ușurință de a-ți găsi prieteni noi, sau chiar partenerul dorit.

Din nou, vorbim aici despre integrare. A face o acțiune într-un domeniu, care are efecte secundare în celelalte domenii ale vieții.

Măsurabilitatea

Un lucru fascinant la acest tip de training și schimbare de perspectivă asupra vieții este… măsurabilitatea efectelor. Vorbim aici despre posibilitatea fizică de a măsura consecințele pozitive asupra domeniilor vieții: business, comunitatea, familia, viața personală. Vezi exemplul celor de la WebDigital: angajați fericiți, productivitate sporită.

Pe scurt

Există viață bogată, există relații excelente, există timp liber. Companiile care se concentrează să ofere aceste lucruri sunt cele care atrag oameni valoroși, care se dezvoltă în continuare, care cresc rentabilitatea companiei, și care rămân loiali.

Îți doresc să lucrezi într-un mediu de acest tip, în care tu și viața ta contează!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie