În cursul de vineri, am vorbit despre cel mai important lucru din viața noastră: cum iei decizia corectă?
Ce facultate să urmez, cu cine să mă căsătoresc, cum încetez să mă supăr pe lucruri mici, cum renunț la fumat?
Întrebări grele, la care fiecare dintre noi ar vrea să aibă răspunsul perfect. În acest articol scurt îți spun pe scurt mecanismul ce stă la bază alegerilor noastre.
Sistemele
Oamenii normali cred că deciziile sunt magice, și că vin de la zei sau din aer. De fapt, mecanismele alegerii sunt fascinant de complexe, și totul se întâmplă cu ajutorul prietenului nostru, creierul.
Deja îți dai seama că vorbim de o largă orchestrație, ce ține seama de experiența noastră trecută, de valorile noastre, de contextul în care suntem. Dacă deciziile ar fi ușoare, atunci am renunța instant la fumat sau mâncatul nesănătos.
Tindem să credem că Alegerea este făcută de un Eu, un supraveghetor ce locuiește în capul nostru. Suntem de părere că suntem 100% în control în hotărârile noastre – iar bineînțeles, acest lucru este cât se poate de fals.
Ce se întâmplă de fapt, este o
bătălie a sistemelor.
Prietenul nostru, creierul, a evoluat de-a lungul sute de milioane de ani să aibă o mulțime de sisteme ce se ocupă de diferite părți alte susținerii noastre în viață, printre care și sisteme de decizie.
Sistemul fierbinte
Primul sistem, este cel foarte rapid. El vrea ca tu să îți aprinzi țigara, să cumperi rochia din vitrină, să mănânci încă o ciocolată. De ce? Pentru că vrea satisfacția imediată.
Sistemul fierbinte nu poate să înțeleagă viitorul.
De aceea nici măcar nu se pune problema de a conștientiza consecințele. Pur și simplu nu există nici măcar conceptul de consecințe.
Sistemul acesta este bazat pe emoții. Suntem la acest nivel, foarte ușor comparabili cu puterea de decizie a unor pisici sau câini. De aceea în fața tentațiilor facem alegeri rapide, fără a ne gândi la consecințe, și deci incredibil de proaste.
Sistemul rece
Este un sistem leeent. Poate să înțeleagă viitorul, deci va evalua consecințele – dar asta necesită o grămadă de timp de procesare. Acest sistem te ajută să amâni recompensa, poate să îți redirecționeze atenția, te ajută să planifici decizii mult mai sănătoase.
Pe baza gândurilor, sistemul creează o lume virtuală în care testează toate soluțiile pe care ți le poți imagina, și alege cea care să îți fie cel mai de folos.
Ascultarea sistemelor
Dacă avem atunci sistemul care ne ajută la să luăm decizii foarte bune, de ce nu facem alegeri geniale de fiecare dată?
În cazul contextului articolului, acest lucru nu se întâmplă pentru ca… nu ascultăm sistemele. Ce ar fi extraordinar de eficient, ar fi ca noi să ne detașăm de emoții și gânduri, să le privim deasupra.
Ce se întâmplă de fapt, este că noi
suntem sclavii emoțiilor și gândurilor.
Consecințe
Asta explică de ce luăm decizii incredibil de ineficiente. Exemple, ar fi
- Mama care își lovește copilul, iar apoi regretă
- Partenerul de cuplu care țipă la jumătatea sa, iar apoi își da seama ca a făcut o greșeală
- Într-un cuplu, cel care se bucură de o relație extraconjugală, iar apoi regretă
Viața pe sistemul fierbinte
Cu cât sistemul fierbinte câștigă mai multe bătălii, cu atât devine mai puternic – adică se clădesc și întăresc legăturile neuronale.
Asta înseamnă că unele persoane vor face din ce în ce mai mult decizii incredibil de proaste.
Exemple de viață pe pilot automat sunt:
- Fanatismul religios
- Omorârea propriilor copii prin nevaccinare
- Sindromul romanului expert „eu știu mai bine decât tine”
Dacă observi, toate aceste credințe sunt însoțite de un comportament violent.
Dacă observi și mai bine, fanatismul religios încorporează atât decizia de a ignora știința și a omorî proprii copii, cât și atitudinea de dumnezeu local, „eu știu totul, toate răspunsurile sunt în cartea evreilor, toți ceilalți sunteți răi”.
Stresul
De departe, cel mai mare activator al sistemului fierbinte este stresul. Boala pe care românii o trăiesc non-stop:
stresul te face să iei cele mai proaste decizii posibile.
Asta îți explică și prezice de ce viitorul tău va fi din ce în ce mai înnourat, cu un comportament abuziv față de proprii copiii și partener, de ce vei suferi extrem prin propriile consecințe.
Tindem să dăm vina pe politică, sărăcie, vecini, etc pentru nefericirea noastră. De fapt, de departe,
fericirea noastră este distrusă de slabul nostru control emoțional.
Câte decizii greșite ai făcut azi deja? Dar în săptămâna aceasta? Dar de-a lungul vieții?
Cât de mult ai mers pe pilot automat, iar acum suferi?
Ai aici testul gratuit pentru a afla nivelul tău de stres.
Pilotul automat
Unii oameni trăiesc 99% din viață pe pilot automat. Tu cât la sută din viață ai trăit pe pilot automat?
Am clienți care și-au dat seama că au trăit 30 de ani după dorințele mamei, a societății și a instinctelor. Au irosit 30 de ani din viața lor pentru că nu s-au educat!
Pe scurt
Zi de zi ne distrugem, pas cu pas, viața. Deciziile noastre sunt slabe sau foarte slabe, pentru că suntem sclavii propriilor noastre sisteme ce locuiesc în creierul nostru. Putem să luăm controlul asupra lor, iar pentru asta ai nevoie de cunoaștere și exercițiu. Beneficiul ar fi, alegeri excelente și o viață fericită. Cine nu ar vrea asta?
Îți doresc să te educi și să practici deciziile conștiente și excelente, pentru fericirea ta, a copiilor și a partenerului tău!
STOP ANXIETATE
Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează programul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!