Trimite și prietenilor tăi articolul!

La prezentarea revistei Today Software Magazine am fost întrebat de o tânără domnișoară psiholog, ce metodă rapidă există pentru a scăpa de stres.

Înainte să îți spun metoda, trebuie să îți explic puțin despre lucrurile cu care se confruntă lumea la lucru: stresul și burnout-ul.

Stresul

Stresul este un simptom ce constă în tensiune nervoasă, dificultate de relaxare și iritabilitate. Este un răspuns emoțional/mintal/fizic la un stimul extern sau intern.

Ești stresat/ă când șeful țipă la tine, când clientul se uită urât la tine, când colegul te vorbește pe la spate. Intri în stres când nu te poți încadra în deadline, când iarăși te fură la cântar la piață, când îți fură locul de parcare vecinul șmecher.

Burnout-ul

Burnout-ul este mai complex și mai adânc. Ești burnout când urăști să îi vezi fața șefului, să auzi ideile conservative ale clientului, să stai cu colegul fanatic religios la masă. Când viața nu mai are sens, când jobul nu îți mai aduce satisfacție, când realizezi că măcar patru ore la lucru pe zi stai la calculator pe Facebook, încercând să scapi cumva de închisoarea locului de muncă.

Legătura

Burnout-ul înseamnă stres nerezolvat pe termen lung și arată cam așa:

stres -> mai mult stres -> foarte mult stres -> prea mult stres -> burnout

Toată lumea suferă de stres de-a lungul vieții – iar consecințele sale sunt dezastruoase asupra sănătății mentale/emoțional/fizice, și mai ales asupra familiei.

Însă doar câțiva vor suferi de burnout, doar unii vor claca într-un mod ce le va distruge pe durată medie sau lungă viața.

Diferențele

Câteva diferențe între stres și burnout sunt:

Stres Burnout
depui prea mult efort (în detalii) nu te implici
avalanșă de emoții (negative) nu mai simți nimic
agitație nu mai faci nimic
puțină energie lipsă totală de motivație și speranță

Depresia

După cum observi, simptomele burnout-ului sunt foarte asemănătoare depresiei. De fapt, în urma burnout-ului, este foarte normal să intri în depresie – care durează foarte foarte mult: imaginează-ți ani și ani de suferință asupra ta și celor din jur.

Cercul vicios

Bineînțeles, nu numai că nu scapi ușor de stres și burnout, dar există și o relație în care fiecare problemă o va declanșa pe surata sa.

Cum ieși din această buclă infinită ce probabil îți va mânca ani din viața ta și celor din jurul tău? Urmând bineînțeles metoda magică.

Metoda magică

Care este atunci metodă magică să scapi de stres, așa cum întreba domnișoara psiholog?

Înainte să răspund la întrebare îți aduc aminte că stresul este doar un simptom. Stresul și depresia sunt reprezentate de emoții și stări care încearcă să îți comunice că ceva în viața ta nu este în regulă. Poate ești supra solicitat/ă la slujbă sau poate nu îți mai place de loc. Poate căsnicia ta nu îți mai aduce fericire.

Atunci ce faci? Iei pastile ca să nu mai simți stresul și depresia?

Sau… sau schimbi contextul în care te afli. Schimbi jobul, mergi într-o vacanță de trei luni, ieși din căsnicie.

Ce fac oamenii normali este, în primul rând să ignore simptomele – iritabilitatea, nervozitatea, lipsa de energie, lipsa de scop al vieții. Apoi, după ani, încep să meargă la psiholog. După încă câțiva ani, cei care nu s-au sinucis pot să înceapă renașterea – acum singuri și izolați: cui îi place să stea lângă un depresiv?

Care este metoda magică?

Daca ai fost atent/ă atunci știi răspunsul: nu există niciuna!

Ce trebuie să faci este să te asculți, să te educi și să te schimbi!

Da, e greu și durează mult. Dar încotro te grăbești? Să faci cât mai multe la job, să îți mai cumperi o mașină, să îți mai iei încă un credit, să îți mai faci încă un set de griji, încă câteva surse de stres? Chiar vrei să te îngropi singur/ă?

Colegul arogant

Mai ales dacă lucrezi în IT, ești înconjurat de tineri aroganți. Dacă vrei să fii psiholog amator (de la amare, a iubi), atunci fii atent la ei. Vei observa o grămadă de modele (patterns) pe care aceștia le repetă obsesiv. Vei descoperi cu uimire că

în spatele aroganței se ascunde nesiguranța!

Ia-o în considerare și pe tanti ce lucrează pe salarul minim la magazinul de cartier, și îți dai seama că în spatele aroganței lor se ascunde foarte multă nefericire.

Acești oameni, programatori, manageri, vânzători la ABC, taximetriști sau fanatici religioși, toți au în comun aroganța, dar în spatele ei este de fapt foarte multă nefericire. Ei sunt arhetipurilor oamenilor stresați, depresivi, care nu își dau seama de situația în care sunt. Și care rănesc orbește pe cei din jur din dorința de a se proteja, din frică de a nu fi descoperiți/răniți.

Mai mult, adu-ți aminte: când erai îndrăgostit/ă, erai fericit/ă și voiai ca cei din jur să fie la fel. Când erai în toane rele, te răzbunai (conștient sau inconștient) pe cei din jur. Când o persoană nu are satisfacție în viața privată, bârfește și insultă pe la spate sau online pe oricine îi iese în cale: prieteni, copii, colegi, clienți, șefi, necunoscuți.

Privește deci în jur în biroul tău și detectează-i pe acei oameni care merg pe pilot automat, care sunt

sclavii propriilor lor emoții!

Pe scurt

Stresul cronic te aduce în burnout care te bagă într-o depresie din care există șanse să nu mai ieși cu viață. Oamenii normali tratează simptomele, nu cauzele. Nu fi om normal! Nu există metodă magică să nu suferi. Dar există educație, și prin educație poți să scapi de majoritatea suferinței din viață.

Nu poți scăpa de emoții negative, dar îți doresc să fii atât de inteligent/ă încât să te educi ce înseamnă toate aceste emoții/stări și cum poți să le gestionezi pentru a avea o viață fericită, tu și cei pe care îi iubești!

 

STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează programul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


3 gânduri inteligente la “Diferența dintre stres și burnout

  1. Salut Adrian,
    Iti multumesc pentru articolele pe care le postezi ,faci un bine enorm oameniilor care te urmaresc…mult succes in continuare!

  2. Tot respectul meu , pentru temele postate ! Este o plăcere pentru mine să-ți urmăresc adevăratele lecții de viață și recunosc umil că tot timpul am ceva nou de învățat chiar și la vârsta pe care o am( 62 de ani) .Am privilegiul de a fi printre sexagenarii cu ,,serverul nespălat” de perioada socialistă! Nu a fost deloc ușor de a trece ca peștele prin apă refuzând doctrina socialisto-comunistă…Nu-mi atribui acte de eroism , dar dacă ai știut să treci cu calm și inteligență peste toate șicanele acelor vremuri ai trăit bine Stres este de când lumea….doar că înainte nu puneai la inimă totul ! Mai aveai alte ,,portițe ” .Acum sigur este mare diferentă ….societatea este altfel…etc. Dar : totul depinde de individ , de psihicul fiecăruia ! O gândire permanent pozitivă, cu încredere în sine a individului , cu puterea de a trece peste orice eșec, nu te poate lăsa pradă disperării sau a intra in stres sau mai rău ….Si vreau să inchei cu o frază : să fii mândru întotdeauna de munca pe care o faci , indiferent dacă este grea , plictisitoare pentru că doar astfel îți poți dovedi utilitatea în societate . Cu respect , Liviu Ioan G.

Comentariile sunt închise.