Cum să ai o discuție dificilă – la lucru sau în viața romantică

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Nepotul șefului îți distruge departamentul sau partenerul de viață te ignoră: cum discuți lucrurile astea fără să suferi?

O mulțime de oameni câștigă mai puțini bani și resurse pentru că nu au curajul și încrederea de sine pentru a avea discuții dificile. De fapt, există câțiva pași care îți asigură succesul în această situație complexă.

1. Clarificarea scopului

Chiar dacă sună ciudat, acest pas este de fapt la bază și deosebit de important. Vei merge și vei avea o discuție dificilă: ce vrei să obții?

Nepotul șefului îți distruge departamentul. Ce vrei să se întâmple? Să îl dea afară? Să fie la curent șeful că nu te înțelegi cu nepotul? Să știe șeful că nu tu faci deciziile greșite în departamentul tău?

Nu ești satisfăcut de relația de cuplu. Ce vrei să se întâmple? Vrei despărțire, vrei lămurire, vrei schimbare, ce dorești să obții?

2. Planificarea

Cel mai rău lucru pe care poți să îl faci este să nu planifici ce vei spune. Asta înseamnă că spui lucruri spontan, negândite în adânc, uiți idei, te bâlbâi, și probabil rănești oamenii.

Tu ești un șef neatent, nu observi că nepotul tău distruge departamentul.”

Tu ești un iubit căruia nu îi pasă de mine.”

În cest moment, partenerul de discuție a intrat în modul de apărare iar discuția se va lăsa sigur cu  ceartă teribilă.

Ce este eficient să faci, este să schimbi atenția pe tine și să folosești pronumele „eu”.

Eu simt că departamentul nu merge în direcția bună și asta s-ar putea să aibă legătură cu o persoană centrală.”

Eu mă simt nebăgată în seamă când vii acasă și te atunci în fața calculatorului la jocuri.”

Adu fapte în discuție, nu impresii.

„Departamentul merge rău” versus „Vânzările departamentului în ultimele 6 luni sunt în continuă scădere.”

Tot timpul mă ignori” versus „De patru ori săptămâna asta când ai venit acasă te-ai pus direct la calculator și nu mi-ai dat nici o atenție”

Observi diferența? Când vorbești în general, „bine/rău”, „tot timpul”, „niciodată” atunci generalizezi și în forțezi pe partener să între în modul de apărare. Dacă ești specific, atunci îl ajuți să înțeleagă, să nu fie loc de dubii, să aibă subiect concret pe care poate să schimbe starea curentă.

3. Anticiparea răspunsului

Schimbarea vine greu, iar oamenii nu există pe planetă pentru a-ți îndeplini ție cererile. De aceea vor avea nevoie de clarificări, îți vor pune întrebări, iar tu trebuie a fii pregătit/ă pentru asta.

„De ce îl suspectezi pe nepot de incompetență. Ce date poți să îmi arăți să îți susții ideea?”

„Poate că e așa cum zici, că mă pun direct la calculator când vin acasă. De ce crezi că fac asta?”

Foarte bune întrebări, pentru care trebuie să fii pregătită.

Nu există loc de improvizație într-o conversație dificilă!

4. Practica

În fața acestor discuții deosebit de dificile este foarte important să practici. Ia-ți un prieten și jucați rolurile. Verbalizează cu voce tare discuția. Lasă-l pe prieten să fie avocatul diavolului.

Practica te ajută în două moduri: în primul rând testezi logica discursului tău și faci modificări dacă apare nevoia – și tot timpul apare. În al doilea rând, practicând de câteva ori discursul, îți vor dispărea emoțiile ce te țin înapoi: anxietatea și timiditatea.

Pe scurt

Că să ai o discuție dificilă de succes, trebuie să știi în primul rând care este scopul, ce dorești să obții. Apoi faci planul: ce vei spune și mai ales cum. Pentru că schimbarea oamenilor nu este imediată este nevoie să anticipezi diferite răspunsuri și să fii pregătită. Practica face ca tot ansamblul acesta să meargă ca uns.

Îți doresc să te ții strâns de ghid, iar data viitoare când discuți o situație complexă să ai cel mai mare succes posibil!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie