3 lucruri învățate la cursul de Public Speaking

Trimite și prietenilor tăi articolul!

La acest curs hazos participanții au aflat o mulțime de lucruri noi și valoroase despre ei, iar eu îți transmit lecțiile  cele mai importante.

1. Subiectivitatea

În toate cazurile, participanții aveau o privire deformată asupra capacității lor de perfomare în public. Asta înseamnă că cei modești, exagerau cu modestia, iar cei încrezători, exagerau cu încrederea.

De exemplu, un participant își dădea nota 4 din 10 la vorbitul în public, când de fapt, persoanele care l-au ascultat și evaluat, i-au dat o medie de 7. Când aflat asta, participantul a avut un moment de „aha”, o conștientizare că subiectivitatea sa este neadevărată, și că e timpul să își părăsească vechile convingeri.

Lecția: ne imaginăm că suntem mai „răi” decât credem. Acționând și întrebând publicul, se poate să primim o evaluare mult mai realistă.

2. Principalul vinovat

Jumătate din curs, de la unii chiar până în minutul final, am auzit că emoțiile sunt rele. Ele sunt cele care ne pun piedici în calea vorbitului în public, în calea fericirii, în calea deciziilor.

Ar trebui să nu avem emoții când vorbim în public – spunea cineva.

Când aud aceste lucruri, îi întreb pe participanți: ce este o emoție? Răspunsul este clasic:

Emoția este ceva care vibrează plăcut!

Da, râd și eu de fiecare dată când aud această definiție, sau definiții asemănătoare.

Lecția: nu poți să dai vina pe emoții fără să știi ce înseamnă ele.

3. Scopul emoțiilor

Este acela de a te ajuta! Fără ele, în vorbirea publică ai fi un zombie apatic, monoton, care nu ar putea empatiza cu publicul. Știi majoritatea profesorilor de la universitate care vin și citesc de pe slide-uri? Cam așa ai deveni și tu.

Sigur ai văzut, măcar în filme sau documentare pe internet, vorbitori în public care pot să întreține săli de mii de oameni, oameni care țipă, cântă, râd, se bucură, plâng.

Un discurs bun este o avalanșă de emoții, iar aceasta începe cu tine!

Lecția: depinzi de emoții ca să ai un discurs excelent!

Bonus

Majoritatea oamenilor sunt de fapt folosiți de către emoții, sunt sclavii emoțiilor, de aceea iau decizii incredibil de ineficiente.

Acești oameni sunt cei care trăiesc cu frică în ei, frică de azi, de mâine, de politicieni, de unguri, de homosexuali, de orice lucruri văd la televizor. Pentru ei, totul și toată lumea le vrea răul, de la vremea de afară până la vecinul de vis-a-vis.

Acești oameni sunt cei care își abuzează copiii, îi îndoctrinează religios, îi învață să urască pe cei diferiți de ei.

Din păcate, vei observa că

majoritatea oamenilor merg majoritatea vieții lor pe pilot automat.

Pe scurt

Vorbitul în public nu este ușor, dar este mult mai ușor odată ce înțelegi ce sunt emoțiile, și cum te folosești de ele. Înțelegerea psihologiei poprii îți asigură o eliberare de sub pilotul automat, și te ajută să faci decizii corecte, să nu trăiești sub frica de nou.

Îți doresc te educi psihologic și să trăiești liber/ă și fericit/ă!

 

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Ca tu să înțelegi viața și să trăiești inteligent și deci fericit/ă ai nevoie de o viziune globală asupra vieții tale, oferite de către psihologia modernă împreună cu filozofia de la începuturile umanității

Aleg să lucrez cu tine dacă:

  • ai încercat psihologii români incompetenți și nu ai obținut rezultatul dorit
  • ți-ai dat seama că colegii/prietenii tăi sunt reduși intelectual, trăiesc ca niște roboți
  • vrei să vezi dacă viața înseamnă mai mult decât job, soț/soție, credit, apartament, mașină

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software


Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie