Trimite și prietenilor tăi articolul!

Primul lucru pe care mi-l spun clienții este: „mă simt rău și vreau să nu mai simt așa”. Probabil ai fost și tu în situația asta, măcar de câteva ori viața ta, nu-i așa?

Mecanicul auto

Imaginează-ți că îți lași mașina la un mecanic, iar el fiind ocupat, îți spune să scrii pe un bilet problema mașinii. Tu scrii: „merge rău și vreau să nu mai nu mai meargă așa”.

Crezi că mecanicul știe despre ce vorbești? Ce înseamnă „rău”, cum se manifestă? Nu funcționează schimbătorul de viteze, plăcuțele de frână nu prind pe ploaie, volanul trage către dreapta, motorul se suprasolicită după o oră de mers, cauciucurile alunecă, etc?

Ce poate să facă mecanicul, să se apuce să ghicească ce înseamnă „rău” pentru fiecare persoană?

Așa îmi scriu unii email: „Am avut o afacere/relație, înainte mă simțeam bine, după eșecul în afacere/relație  mă simt rău. Ce pot face?”.

Emoția

În primul rând îi întreb ce înseamnă pentru ei „rău”, să îmi dea o emoție, nu un adjectiv abstract. Cum se simt, îi întreb. Majoritatea nu pot să spună o emoție. Vocabularul emoțional al oamenilor este atât de redus, încât nu pot să exprime decât „bine”, „rău”, „ok”, „depresie”.

Apoi îi întreb ce înseamnă pentru ei emoția.  Ce este acel lucru pe care ei îl numesc „rău” sau „depresie” (autodiagnosticată) și de care vor să scape? Bineînțeles că nu au nici cel mai mic habar ce este o emoție.

Îi întreb atunci:

de ce vrei să scapi de ceva care habar nu ai ce este?

Poate vrei și chiar reușești să „scapi” de ceva care de fapt este foarte folositor pentru tine. De ce ai elimina ceva ce nu cunoști cum funcționează sau ce scop are?

Dragii de ei, habar nu au.

Hai să vedem câteva situații de care oamenii vor să „scape” și dacă reușesc, de fapt își fac mai mult rău.

Furia

„Mă înfurie Băsescu, PSD, etc”. „Îmi ies din pepeni când merg la primărie pentru un act.” – cred că cunoști situația, nu-i așa?

Am fost îndoctrinat de către părinți să tăcem în banca noastră, să nu deranjăm pe nimeni. Douăzeci de ani mai târziu, când ajungi la 30, îți dai seama că trăiești în cea mai săracă și coruptă țară din Uniunea Europeană, că politicienii tăi sunt infractori și funcționării publici incompetenți și răuvoitori.

Dacă faci ce îți spune mama, atunci aduni toată furia în tine, și în loc să o folosești constructiv, îți explodează în episoade teribile, la un pahar de bere sau în fața familiei.

Este sănătos să simți furia în aceste contexte. Furia este încercarea naturală de a te proteja pe tine și pe copiii tăi împotriva injustiției, a nedreptăților pe care la trăiești.

Este foarte eficient să o simți și să o folosești – dar nu să fii sclavul ei. Furia îți dă putere să lupți cu cei pe care îi percepi ca inamici: politicienii, incompetenții, bârfitorii, profitorii, etc.

Alternativ, ești un papă-lapte, pe care toată lumea poate să îl abuzeze, pentru motivul că:

mama m-a învățat că nu e frumos să îmi ies din pepeni, să deranjez pe alții

Invidia

Mama te-a învățat că nu e „buna” nici invidia, nu-i așa?

Invidia te ajută să observi lucruri: „de unde au popii mașini de 50,000 de euro, iar eu de abia îmi plătesc chiria”? „De unde are un profesor faimos din Sibiu 5 case – și eu dau meditații, dar nu pot să plătesc creditul pe o singură casa”?

În aceste cazuri, invidia te ajută să vezi nedreptățile sociale, iar dacă după asta urmează furia, atunci ești perfect îndreptățit.

Poate spui: „colegii mei nu înțeleg clienții și mișcarea pieței, nu înțeleg de ce au salar mai mare decât al meu.” Asta te poate ajuta să te trezești puțin la realitate, poate să pleci din firmă și să lucrezi într-o echipă competentă, sau poate chiar să îți deschizi firma ta.

Frustrarea

„Sunt depresiv/ă, nimic nu îmi place în țara asta”. Ei bine, nici nouă, ăstora care mai gândim un pic, care am trăit în străinătate și am văzut că se poate să ai servicii de calitate și oameni plăcuți și ajutători.

Foarte bine că simți așa, și mai ales foarte bine că îți dai seama de motivul stări tale negative. Asta înseamnă că poți să folosești puterea frustrării ca să: pleci din țară sau să schimbi ceva.

Poate ai nevoie să ieși din mediul de prieteni toxici și să te conectezi cu oameni de valoare, oameni care te plac și nu te bârfesc pe la spate.

„Sunt tot timpul frustrat/ă în relație”. Probabil a venit timpul să îi dai mai multă atenție relației și ție, eventual să măsori progresul de-a lungul anilor, poate să mergeți la un terapeut de cuplu. Să schimbi ceva.

România

Am observat surprins că în România, frustrarea este ceva negativ, și este aruncată ca o expresie peiorativă: „ești un frustrat!”.

Nu este nimic rău în a fi frustrat, este doar lipsa gravă de educație a românilor care consideră asta.

„Sunt frustrat/ă pe politică românească” – cu toți suntem aș spune, dar aș minți. Cine e frustrat pe gravitatea consecințelor infractorilor din conducerea țării iese în stradă, se implică.

Frustrarea și invidia duc la furie, iar furia folosită corect este cel mai mare motor de schimbare.

Crezi că revoluția din 1989 a fost făcută cu „emoții pozitive”? Mii de oameni și copii au murit ca ție să îți fie bine, să stai la căldură în fața calculatorului, să ai o viață mai bună.

Și vei avea o viață bună atunci când te vei educa să ieși din închisoarea părinților și a societății, și să fii ființa aceea superbă care poți fi.

Pe scurt

Oamenii normali nu știu și nu vor afla niciodată ce este o emoție. Ei încearcă să fugă de lucruri care de fapt îi ajută în viața lor. Furia, Invidia, Frustrarea sunt motoarele puternice care te propulsează către o viață fericită, care te provoacă la schimbare. Ascultă-le.

Îți doresc să nu fii ca oamenii normali, și să înveți cine ești și care sunt puterile tale de fapt!

 

Oricine se poate înfuria asta e ușor. Dar să te înfurii pe persoana potrivită, în măsura potrivită, la momentul potrivit, pentru scopul potrivit și în modul potrivit asta nu e ușor și nu este în puterea fiecăruia.

Aristotel

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


2 gânduri inteligente la “Avantajele surprinzătoare ale emoțiilor negative

  1. Adrian, apreciez mult articolele tale și modul de abordare. Dar te rog sa nu mai spui “mama te învață”. Suna mai bine (și cred mai corect) “mediul și societatea te învață”.
    Sunt mama și o feminista (puțin înrăită). Nu doar mama participa la educarea unui copil. Nu întreb de ce nu spui: “tata te-a învățat așa” pentru că în tradiția din Ro tatii nu prea transmit nimic copiilor. Sau, daca tu consideri că transmit, atunci pomeneste-i și pe ei.
    In rest, felicitări și succes!

  2. Foarte interesante explicatiile despre frustrare si furie, dar invidia necontrolata da nastere la complexe de inferioritate, care pot crea suferinte celor care, poate, sunt victime colaterale. Opinia mea e ca ar trebui ca educatia sa ne invete sa gestionam in mod just ce emotii au consecinte negative si care pozitive.

Comentariile sunt închise.