Gânduri false pe care depresia te face să le crezi

Trimite și prietenilor tăi articolul!

În workshopul de sâmbătă voi vorbi despre multe lucruri legate de depresie, printre care: ce este ea, ce înseamnă un atac de panică, care este rolul antidepresivelor, cum „scapi” de depresie, ce gânduri ai ca și consecință a stării în care ești.

Exemplu

O mamă, pe la 40+ de ani, povestea despre depresia ei, care a durat trei ani. Spunea despre atacurile ei de panică, despre cum nu putea să doarmă pentru că fiul ei era în oraș noaptea – fiu de 20+ de ani.

Probabil știi povestea tipică mamei românce. Ce gânduri avea ea, sunt descrise mai jos .

Identificarea cu depresia

Unul dintre primele lucruri este identificarea cu emoțiile și starea prin care trece: „sunt depresivă”, „sunt adjectiv”. Ce mama nu era educată să înțeleagă, este că

emoțiile și stările sunt doar o evaluare subiectivă a prezentului.

Emoția nu este un lucru universal adevărat, și cu siguranță nu este ceva cu care să te identifici.

Emoția este un barometru al stării tale interne.

Asta înseamnă că în loc de a spune „sunt depresivă”, mult mai corect și mai aproape de realitate este: „simt tristețe”, „simt frică”. Mai mult, și mai corect este: „simt tristețe acum”, simt frică acum”.

Emoțiile și stările sunt trecătoare, ele nu sunt ceva care ne definesc. De exemplu, „simt frică de apă când sunt în concediu la mare”, dar „nu simt frică de apă când sunt la birou, sau în viața normala”. „Simt frică că nu am cu ce să plătesc chiria acum”, dar „nu simt frică de bani când voi schimba sursa de venit/jobul”.

Când vei schimba contextul economic/social sau modul în care înțelegi emoțiile, atunci vei schimba și emoțiile și gândurile.

Nu meriți mai mult

Cum spuneam în exemplul cu mama, aceasta a stat în depresie trei ani. De ce? Pentru că se obișnuise cu starea, credea că „așa e normal”.

Nu este de loc adevărat. Așa cum spuneam aici, depresia este un wakeup-call, un semnal de trezire la realitate.

Depresia nu este o pedeapsă!

Cu siguranță meriți să revii la normalitate, la pace și fericire, după ce îți vei rezolva situația în care ești.

Nimeni nu te poate ajuta

Ce a făcut mama să „scape” de depresie? Tradiționala automedicație, Xanaxul, ceaiuri, ierburi. După cum îți imaginezi, nu a funcționat.

Când îți picură apa la robinet, chemi un instalator. Când mașina scoate zgomote ciudate, o duci la mecanic. Când te doare un dinte, mergi la dentist.

Când cazi în depresie, de ce nu ai cere sfatul unui specialist? De ce această mamă a preferat să sufere trei ani?

Conform studiilor, durează doar 4-6 săptămâni ca să îți îmbunătățești condiția.

Pe scurt

Mintea sub presiunea depresiei o ia razna. Când simți depresia, gândești lucruri atât de false încât pur și simplu nu au nicio legătură cu realitatea în care trăiești. Cu atât mai important este să accesezi informația și experiența unui specialist echidistant și bine educat, care să te ajute să înțelegi și să profiți chiar de pe urma depresiei și a schimbării pe care o presupune.

Îți doresc să nu stai trei ani în depresie, să apelezi la „mecanicul”/”dentistul”/specialistul care să îți arate calea către realitate și fericire!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie