Mama egoistă, copilul și depresia

Trimite și prietenilor tăi articolul!

La workshopul despre depresie din weekend am vorbit despre multe lucruri fascinante, printre care un subiect despre care vreau să îți spun și ție.

O mamă în depresie, context social nesănătos, lipsă de somn – știi tu cadourile depresiei – îți punea probleme de… a avea grijă de ea.

Ea are nevoie de a schimba contextul, de a se retrage puțin din viața de zi cu zi și dintre cei cu care își petrece timpul non-stop, de a-și aduna gândurile. Ce este foarte eficient pentru ea, este să câștige o perspectivă nouă asupra ce a însemnat viața ei până aici, și cum o vede mai departe.

Egoismul – partea 1

Din păcate, ce spunea ea este:

Sunt egoistă dacă am grija de mine!

În sensul de: „dacă eu plec două săptămâni să îmi văd de sănătatea mea mentală și de viitorul meu, cine va mai face de mâncare pentru copiii mei?”.

Consecințele

Dacă mama stă acasă și nu se tratează, consecințele pe termen scurt pentru copii sunt superbe – vor mânca!

Dacă mama stă acasă și nu se tratează, consecințele pe termen lung pentru copii sunt geniale chiar: vor trăi sub stresul și paranoia mamei toată viața, vor copia comportamentul ei agresiv, vor crede că țipetele ei sunt „normale”, vor deveni perfecționiști ca ea.

Ce pune aici mama în balanță este: mâncare caldă versus sănătatea mentală a copiilor pe termen lung.

Masca de oxigen

O paralelă bună este sistemul de supraviețuire în cazul avariei unui avion.

Suntem învățați foarte bine, ca în caz de urgență să ne salvăm pe noi primii, și doar apoi pe copii.

De ce sunt aceștia pașii? Pentru că altfel, dacă salvezi copilul primul și tu ca părinte mori, el singur nu se poate descurca. Astfel, este eficient să te salvezi pe tine primul, ca să ai viața și puterea de a-l salva pe cel mic.

Egoismul – partea 2

Este egoist să îți pui masca de oxigen înaintea copilului?

DA, ești vinovată! – dacă ești judecată de societatea bolnavă românească, sau poate chiar de propria ta mamă sau partener de viață.

Dar de ce ai lăsa gândurile bolnave a unor oameni deosebiți de needucați să îți distrugă armonia din casă?

NU, nu ești egoistă! Dimpotrivă, acum este momentul să dai 90% pentru tine, poate chiar 100%. Ceilalți te vor înțelege și îți vor mulțumi că i-ai salvat de la posibilele consecințe grave de a sta lângă un om depresiv.

Copiii

Copiii sunt mult mai deștepți decât crezi tu.

Copiii vor înțelege și îți vor mulțumi că i-ai salvat de la depresia ta, de la gândurile tale nesănătoase, că nu ți-ai exprimat durerea și paranoia pe ei, că nu ai țipat în fața lor, că nu te-au copiat în comportamentul tău depresiv.

Pe scurt

Depresia nu este o boală pe care o suferi în solitudine. Ea îți afectează familia și îți distruge copiii – instant. Ai ocazia să te gândești la tine, să faci lucruri pentru tine, să te salvezi pe tine – iar asta nu înseamnă că ești egoist/ă. Dimpotrivă, luându-ți acum timp pentru tine, îi salvezi pe cei pe care îi iubești de la consecințele bolii tale.

Îți doresc să înțelegi că acum este timpul pentru tine, și să îți pui tu prima masca de salvare!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie