Mama egoistă, copilul și depresia

Trimite și prietenilor tăi articolul!

La workshopul despre depresie din weekend am vorbit despre multe lucruri fascinante, printre care un subiect despre care vreau să îți spun și ție.

O mamă în depresie, context social nesănătos, lipsă de somn – știi tu cadourile depresiei – îți punea probleme de… a avea grijă de ea.

Ea are nevoie de a schimba contextul, de a se retrage puțin din viața de zi cu zi și dintre cei cu care își petrece timpul non-stop, de a-și aduna gândurile. Ce este foarte eficient pentru ea, este să câștige o perspectivă nouă asupra ce a însemnat viața ei până aici, și cum o vede mai departe.

Egoismul – partea 1

Din păcate, ce spunea ea este:

Sunt egoistă dacă am grija de mine!

În sensul de: „dacă eu plec două săptămâni să îmi văd de sănătatea mea mentală și de viitorul meu, cine va mai face de mâncare pentru copiii mei?”.

Consecințele

Dacă mama stă acasă și nu se tratează, consecințele pe termen scurt pentru copii sunt superbe – vor mânca!

Dacă mama stă acasă și nu se tratează, consecințele pe termen lung pentru copii sunt geniale chiar: vor trăi sub stresul și paranoia mamei toată viața, vor copia comportamentul ei agresiv, vor crede că țipetele ei sunt „normale”, vor deveni perfecționiști ca ea.

Ce pune aici mama în balanță este: mâncare caldă versus sănătatea mentală a copiilor pe termen lung.

Masca de oxigen

O paralelă bună este sistemul de supraviețuire în cazul avariei unui avion.

Suntem învățați foarte bine, ca în caz de urgență să ne salvăm pe noi primii, și doar apoi pe copii.

De ce sunt aceștia pașii? Pentru că altfel, dacă salvezi copilul primul și tu ca părinte mori, el singur nu se poate descurca. Astfel, este eficient să te salvezi pe tine primul, ca să ai viața și puterea de a-l salva pe cel mic.

Egoismul – partea 2

Este egoist să îți pui masca de oxigen înaintea copilului?

DA, ești vinovată! – dacă ești judecată de societatea bolnavă românească, sau poate chiar de propria ta mamă sau partener de viață.

Dar de ce ai lăsa gândurile bolnave a unor oameni deosebiți de needucați să îți distrugă armonia din casă?

NU, nu ești egoistă! Dimpotrivă, acum este momentul să dai 90% pentru tine, poate chiar 100%. Ceilalți te vor înțelege și îți vor mulțumi că i-ai salvat de la posibilele consecințe grave de a sta lângă un om depresiv.

Copiii

Copiii sunt mult mai deștepți decât crezi tu.

Copiii vor înțelege și îți vor mulțumi că i-ai salvat de la depresia ta, de la gândurile tale nesănătoase, că nu ți-ai exprimat durerea și paranoia pe ei, că nu ai țipat în fața lor, că nu te-au copiat în comportamentul tău depresiv.

Pe scurt

Depresia nu este o boală pe care o suferi în solitudine. Ea îți afectează familia și îți distruge copiii – instant. Ai ocazia să te gândești la tine, să faci lucruri pentru tine, să te salvezi pe tine – iar asta nu înseamnă că ești egoist/ă. Dimpotrivă, luându-ți acum timp pentru tine, îi salvezi pe cei pe care îi iubești de la consecințele bolii tale.

Îți doresc să înțelegi că acum este timpul pentru tine, și să îți pui tu prima masca de salvare!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie