Te poate ajuta religia în depresie?

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Trăim într-o țară fanatică religios, dar asta nu înseamnă că toții oamenii religioși sunt fanatici.

Din când în când, rar, întâlnesc oameni religioși care sunt modești, neagresivi, inteligenți. Vin la mine cu probleme, de obicei legate de anxietate și depresie.

Întrebarea pe care mi-o adresează des este: „mă poate ajuta religia în contextul meu depresiv/anxios?”

Îți dau câteva exemple.

Domnișoara și șofatul

Imaginează-ți bomba sexy de 18 ani, care abia așteaptă să se arunce în X6-le „lui tata”. Nu are timp și chef de învățat șofatul, regulile, siguranța, semnalizarea, dar vrea să conducă vara asta către Mamaia.

Este atunci ușor să se pună în genunchi și să cerșească mila zeilor pentru a-și lua carnetul săptămâna viitoare.

Dacă ești persoană religioasă, atunci speri ca și ție și ei, „zeii să dea”.

Să presupunem că zeii sunt binedispuși și că îi acordă dorința și domnișoara își ia permisul săptămâna asta.

Pentru că este grav incompetentă, pentru că nu știe să semnalizeze sau să se asigure, care sunt șansele ca ea să facă un accident în prima săptămână? Mai mult, care sunt șansele ca ea să omoare pe cineva pe trecerea de pietoni? Care sunt șansele ca ea să îți omoare copiii tăi?

Înțelegi deci că mila aceasta a zeilor este de fapt mai mult un blestem. În loc să lase lucrurile să decurgă normal, adică domnișoara să pice examenul câțiva ani la rând, până învață să conducă în siguranță, ei modifică destinul ei. Pe durata scurtă domnișoara va fi fericită, pe durată lungă ea va avea accidente și va nenoroci familii.

Doctorul

Doi viitori doctori, unul competent iar altul pe pile, au de trecut examenul pentru a profesa în spitalul orașului tău.

Cel competent se bazează pe învățătura și experiența acumulată. Cel incompetent nu are așa ceva, deci cerșește mila zeilor.

Din nou, zeii sunt binedispuși, și doctorul cu pile, cel incompetent devine „profesionist” în spitalul în care tu îți aduci copiii.

Care sunt șansele ca doctorul incompetent să îți distrugă copiii prin diagnostic sau tratament greșit? Care sunt șansele ca doctorul cerșetor să îți omoare copiii?

Contextul

Dacă ai observat, aceste exemple sunt cele mai întâlnite în România.

Omul incompetent care cerșește mila zeilor ca apoi să îți distrugă ție viața!

Dar în cazul întrebării de la începutul articolului, nu acesta este contextul.

Frica de moarte

Contextul întrebării de la începutul articolului este frica de moarte.

După 30 de ani, oamenii încep să simtă dulcele miros al morții.

Este normal ca să îți fie frică de marele necunoscut. Este cu atât mai normal să îți fie frică cu cât tu ești deja obișnuit să trăiești cu frica zilnică, pentru că trăiești în cea mai săracă și coruptă țară din Uniunea Europeană, unde resursele sunt puține, și chiar și acelea sunt date incompetenților, cu pile la oameni sau la zei.

Te poate ajuta religia sau spiritualitatea să poți fi fericit chiar conștientizând că vei muri?

Cu siguranță!

Indiferent de religia sau spiritualitatea ta, toate îți garantează o viață nouă, continuă, sub o formă sau alta. Sub o formă sau alta te vei revedea cu cei dragi și veți fi fericiți.

Poți deci profita de credința ta!

Chiar și din punct de vedere științific, nu ne naștem sau murim: nimic nu se pierde, totul se conservă, mai ții minte? Nu e ca și cum prin moarte am pleca din universul acesta și am merge undeva unde nu mai existăm. Trăim în căsuța noastră universală, toți împreună, pentru totdeauna.

Este foarte eficient să iei părțile bune din religia/spiritualitatea ta, sau chiar să o schimbi, pentru a-ți urmări scopurile și a trăi o viață liniștită și fericită.

Ce este important este să crezi atât de puternic în viața după moarte, încât să te eliberezi aici de frică.

Asta nu înseamnă că trebuie să accepți toate lucrurile sinistre, cum ar fi ura față de femei, homosexuali, etc. Poți să selectezi ce dorești, sau poți să schimbi credința pe una mai pacifistă.

Câte religii au fost inventate

Cu siguranță religia românească-rusească-evreiască nu este singura din lume. O căutare pe Google îți poate fi de folos, sau poți să dai scroll în jos pe articolul din Wikipedia List of religions and spiritual traditions.

Pentru cultura ta, îți recomand volumele lui Mircea Eliade, Istoria credințelor și ideilor religioase, începând cu divinitățile inventate în epoca de piatră, până în zilele cât de cât moderne.

Pe scurt

Există lucruri eficiente și ineficiente la religie. Cerșeală milei zeilor are consecințe îngrozitoare, ca și neacceptarea responsabilității, pierderea încrederii de sine, neînțelegerea dramei câștigului fără efort. Ura față de femei, homosexuali, oameni de altă religie, noutate, știință – orice ură are consecințe devastatoare, ca și izolarea socială, paranoia, relații romantice negative, fanatism și distrugerea vieților copiilor. Un lucru deosebit de eficient este să crezi puternic în viața următoare, pentru a te putea elibera de frica de moarte și a trăi o viață fericită alături de prietenii și familia ta. Dacă ai nevoie să schimbi religia/spiritualitatea, fă-o! Nu are nimeni nici un drept să te condamne, sau să te țină în lanțuri în îndoctrinarea naționalistă sau părintească.

Îți doresc să fii inteligent, și să folosești religia, nu să fii folosit de ea!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie