Trimite și prietenilor tăi articolul!

Trăiești în cea mai coruptă și săracă țară din Uniunea Europeană, iar asta înseamnă o grămadă de consecințe negative.

Lipsa de banilor te poate aduce în situații grave, pentru tine și familia ta. Dar și prea mulți bani îți pot face rău.

Politicienii

Întrebarea magică este:

Când știi că ai îndeajuns bani?

Cu siguranță în orașul în care trăiești ai politicieni corupți. Întrebarea pe care noi, eu și tu, oameni sănătoși mintal ne-o punem este:

Cât poate fura un politician?

Când se oprește din furat? Cât are nevoie? Un milion de euro? Douăzeci? Cât să trăiască 10 de generații după el?

Din fericire, odată cu schimbarea regimului politic, ei mai ajung și la închisoare. Aceeași bani la care se raportau, care le dădeau putere, acum i-au băgat adânc în necaz.

Tu

Învățând de la politicieni, sau luându-i ca model, întrebarea este legitimă și pentru tine: „Câți bani vrei să ai?”

Când știi să te oprești?

Am o mulțime de clienți care au afaceri bune, o grămadă de bani, dar tot nu sunt fericiți. Și ei se întreabă, și nu își dau seama de ce tot strâng avuție când de mult nu le mai face plăcere.

Eu și tu nu suntem politicienii corupți, dar întrebarea este aceeași:

Când te oprești?

Consecințe

După cum observi din grafic, există o pantă abruptă a venitului de care ai nevoie. Cu siguranță nu este indicat să fii sărac/ă, mai ales în România.

Ai nevoie de bani pentru tine, pentru copilul care trece prin spital unde trebuie să dai șpagă, pentru grădiniță și fondurile școlii, pentru casă și mașină, pentru educație (nu cea din școală), pentru călătorii.

Dar după un timp, panta abruptă devine foarte fină. Asta înseamnă că

chiar dacă câștigi mai mult, fericirea nu îți sporește.

Asta se întâmplă din diferite motive. Poate ai avansat la o poziție în carieră care de fapt era peste puterile tale și te lupți să supraviețuiești. Poate ai acum atât de multe responsabilități că vii cu un pachet de stres și nervi acasă. Poate nici nu mai dai pe acasă, începi să îți petreci viața între pereții biroului. Poate lucrezi cu oameni care nu îți fac plăcere.

Cercul vicios

Ca și cum nu ar fi îndeajuns de rău că acum ești stresat/ă și petreci mai mult timp la lucru, începi să cumperi lucruri pe măsura venitului. O mașină mai scumpă, un apartament mai luxos, o rată la bancă mai mare. Iar asta înseamnă că

câștigi mai mult, dar și cheltuiești mai mult.

Deci te autosabotezi, pentru că te auto-forțezi să rămâi în poziția stresantă și nefericită, te legi de acest tranzit ciclic al banilor.

Transformarea

Întrebarea pe care ai nevoie a ți-o pui este:

în ce mă transformă acest job?

Poate înainte câștigai mai mult, dar erai mai fericit/ă, petreceai mai mult timp cu familia și prietenii, călătoreai, te educai, te bucurai de viață.

Iar după mai mulți bani ai devenit sclavul jobului – mai mult stres, mai mult timp închis/ă în cutiuța ta.

Pe scurt

Banii sunt buni, până la o limită. Politicienii plătesc necunoștința limitei prin închisoare. Tu o plătești prin stres și timp între cei patru pereți ai biroului, departe de familie și visurile tale. Unde ai învățat această nevoie de „a avea”? Când te oprești din a „avea”? Despre asta vorbim vineri la curs.

Workshop

Sâmbătă ne întâlnim în Oradea să vorbim patru ore despre cele 3 surse principale de suferință din viața ta, și cum să tratezi cu ele.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


4 gânduri inteligente la “De ce câți bani ai nevoie în România

  1. La vârsta a 3-a , este mult mai delicat .în momentul în care trebuie sa-ți drămuiești bruma de pensie , chiar în cuplu ! Sigur, dacă-ți lucră incă la parametri normali ,, serverul” poți găsi o sursă de venit în plus . Dar diferența între nivelul nostru de trai și cel din majoritatea statelor U.E. este mare . La fel corupția ! Atunci când în politică intri nu ca să faci bani , ci dacă ai bani iar interesul să nu fie personal ci pentru națiune am putea ieși din mocirla în care ne-au adus primatele ce ne reprezintă politic .Eu sânt adept al monarhismului.S’auzim numai de bine !

  2. Salut,
    vreau să-ți semnalez un typo. Deasupra barei de adăugare comentariu scrie “Gândurile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu”. Cred că “persona” ar trebuie să fie “persoană”…

Comentariile sunt închise.