Dacă ești ca mine, înseamnă că ai avut un șir de profesori tirani la Matematică, asta pe lângă materia în sine construită într-un mod neintuitiv, confuz, și în general, dătătoare de un sentiment de stres și anxietate.
S-ar putea atunci să urăști Matematica, dar cu siguranță nu vei urî aplicarea ei următoare în psihologia ta.
Pareto
Principul Pareto este un lucru genial pe care îl poți aplica în o mie de contexte. Ce spune el este că
80% din efecte provin din 20% de cauze.
Sau, ca și exemple practice:
- 80% din veniturile firmei sunt aduse de către 20% din clienți
- 80% din impactul antrenamentului fizic este adus de către 20% din exerciții
- 80% din accidentele de muncă sunt produse de către 20% din pericole
Îți dai seama atunci că această informație, acest principiu își are valoare în aur. Tot ce trebuie să faci de acum încolo este să te concentrezi asupra celor 20% de clienți, 20% din exerciții pentru a obține rezultat maxim, respectiv 20% din pericole pentru a evita majoritatea copleșitoare a accidentelor de muncă.
În alte cuvinte, nu are rost să te chinui să îndeplinești dorințele a 100% din clienții tăi, ci doar a 20%. Pentru restul nu are rost să îți irosești prea mult resursele.
Respectiv, nu are rost să faci toate exercițiile fizice de pe lume pentru a slăbi și a intra în formă, ci doar e necesar să găsești cele 20% care au efect maxim și să le repeți pentru un efort minim și rezultat maxim.
Cum sună asta? Destresant? Eliberator? Eficient?
Dacă ai devenit fanul Pareto, atunci hai să vedem cum îl aplici în viața de zi cu zi pentru a îți maximiza fericirea.
Activitățile zilnice
O mulțime de români au o viață standard, de lucru de la 9 la 17, apoi ajuns acasă și aruncat pe canapea. Cu toții am trecut prin asta, și probabil ai și tu zile în care te simți lipsit/ă de energie, nu ai chef de nimic, iar ca fericire… nu prea simți nimic.
Nu știi ce să faci, ce îți aduce fericire, și atunci nu faci nimic.
Ce faci în cazul ăsta este să îți creezi un tabel cu coloanele „Activități”, „Timp petrecut” și nivelul de „Fericire” subiectivă, între 0 și 10.
Apoi îți scrii în fiecare zi, sau te uiți la ultima săptămână la activitățile trecute și le scrii ca și în forma de mai jos.
Activități | Timp petrecut | Fericire |
---|---|---|
Trezit, contemplat viața privind pe geam | 1h | 1 |
Micul dejun cu sora | 1h | 6 |
Meditație | 30m | 5 |
Serviciu | 9h | 4 |
Mers la film cu prietenii | 2h | 7 |
După ce termini, reflectează puțin la rezultate.
Îți vor deschide ochii, și cel mai probabil îți vei da seama că
petreci cel mai puțin timp făcând activitățile care îți plac cel mai mult.
Ce faci atunci? Elimini activitățile care îți aduc minim de fericire și investești mult mai mult timp în cele care îți maximizează fericirea.
Ce vei simți? Vei simți energie, dorința de a te ridica din pat, de a face lucruri! Nu vei mai pierde vremea, ci vei ști exact ce și cum să faci ca să te bucuri de viață ca în vremurile bune.
Pune, deci, mâna acum pe creion și desenează-ți tabelul ce îți va schimba perspectiva asupra vieții tale!
Prietenii
Dacă mai ții minte din alte articole de la mine de pe site, îți spuneam că primul lucru pe care l-am făcut când am revenit în România a fost să renunț la prieteni.
A fost un lucru greu, a durut 6 luni de zile, dar apoi a venit detașarea și pacea. Am înțeles că am făcut lucrul cel mai bun pentru viitorul fericirii mele.
Ce s-a întâmplat?
Am aplicat Pareto în viața mea: 80% din interacțiunile sociale de valoare/fericire este adusă de 20% dintre prieteni.
Iar restul de 80% dintre prieteni? Ei bine, aceea nu sunt prieteni, sunt parteneri de bere. Sunt oameni care nu îmi aduceau nimic bun în viață, care îmi criticau ideile inovative, sau care vorbeau non-stop despre politică.
Critică și pierdere de vreme.
Am câștigat foarte mult timp liber renunțând la acești „prieteni”, timp pe care îl investesc acum în mine, cărți, călătorie, sau cei 20% dintre prieteni care chiar merită timpul meu și care îmi aduc înțelegere, acceptare și validare.
Dacă vrei și tu mai mult timp liber și oameni de valoare în jurul tău, atunci reflectează și aplică Pareto în viața ta socială acum!
Pe scurt
Urâm matematica, dar nu din cauză că știința în sine este oribilă, ci probabil profesorii și manualele din școala românească. Matematica în sine este genială și te ajută inclusiv în viața psihică de zi cu zi. Principul Pareto îți explică ce schimbări ai nevoie să faci pentru a maximiza efectele și fericirea ta. După el îți modelezi activitățile zilnice, și chiar și relațiile sociale, iar rezultatul este unul și clar: mai mult, mai bine, mai fericit/ă.
Îți doresc mult succes în a reține și practica probabil cea mai eficientă regulă din matematică!
Bună Adrian, vreau sa te felicit pentru toată munca pe care o depui, și pentru toate informațiile valoroase pe care le pui la dispoziția persoanelor care au nevoie de ele și le folosesc sa se autodisciplineze. Numele meu este Bogdan, și sunt unul din „fanii” tai, dacă pot sa ma numesc asa.. îți citesc articolele de ceva timp și pot spune ca am învățat multe din ele, multe cuvinte noi din aplicația ta, și îmi face placere sa joc, jocurile din copilăria mea, pe care le am găsit într o aplicație minunata. Dacă mai multe persoane, ar pune mai mult accent, pe ajutorul semenilor, lumea ar fi un loc mai bun, plin de empatie și iubire. Mulțumesc încă o data și mult spor în tot ceea ce faci.
Super Bogdan, ma bucur tare ca te ajuta informatia sa ai o viata mai buna si mai fericita.
Asemenea, daca romanii ar fi mai mult ca tine, poate nu am avea o tara de mana a treia.
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase,
Mult succes iti doresc,
Adrian