Trimite și prietenilor tăi articolul!

Suntem obișnuiți cu tăiatul porcului, statul la căldură și desfăcutul cadourilor, dar Crăciunul nu arăta înainte așa.

De exemplu, Crăciunul a fost declarat sărbătoare federală în America în 1870, iar în Scoția a avut o pauză de 300 de ani, revenind sărbătoare publică legală în… 1958!

Cauza

Știi că acum sărbătoarea Crăciunului este una familială, la căldurică, pașnică, între cei apropiați. Dar înainte nu era așa. De fapt, asta a cauzat interzicerea sărbătorii.

Înainte, modul de sărbătorire era unul vesel, jucăuș. Rolurile sociale se schimbau, iar bogații invitau săracii la ei în casă. Aceștia se bucurau de bunătăți, și dacă nu erau satisfăcuți, le jucau feste celor înstăriți.

Solstițiul de iarna

Ce sărbătoreau oamenii înainte era, de fapt, solstițiul de iarnă, adică în emisfera nordică se observă mijlocul iernii și sfârșitul zilei cu perioada cea mai mică de lumină a anului, respectiv a celei mai lungi nopți a anului.

Vorbim aici de mii de ani înainte să fie inventate religiile evreiești/creștine.

Acum 3000 de ani

Cum arăta un om acum 3000 de ani?

Ce dorințe avea el/ea? Ce drepturi avea o femeie pe atunci? Ce servicii de sănătate? Ce educație?

Îți dai seama că cele mai de sus tind către zero.

Vorbim despre oameni crunt de săraci, care depindeau 100% de condițiile meteo. Dacă ploua și aveau grâne, supraviețuiau. Altfel, mureau.

Dacă iarna era prea lungă sau prea grea, mureau. Nu e ca și cum ar fi avut sere, frigidere și alte lucruri pe care în ziua de azi le luăm de-a gata.

Revenirea la viață avea un sens extraordinar de mare pentru ei. Și de ce nu, odată cu bucuria lor, celebrau și zeii, adică tradiționalul cerșit de protecție meteo pentru următorul anotimp.

Ca să ai o idee clară despre ce „oameni” vorbim, e nevoie să înțelegi că, de pildă,

aztecii omorau în fiecare zi un om, pentru a se asigura că soarele va răsări a doua zi!

Simboluri

Imaginează-ți scenariul lor: frig, moarte, foamete, întuneric beznă. Cum să nu dorești o sărbătoare?

Iar atunci, solstițiul de iarnă era sărbătorit cu multă fericire, joacă, mâncare și sex.

Iar ca simboluri, enumăr câteva.

Bradul, copacul verde era la nordici tăiat și adus în casă. El reprezenta viață, chiar și în mijlocul iernii – având în vedere că ceilalți copaci își pierd verdeața. Adică supraviețuire.

Coroanele verzi, agățate pe ușă, reprezentau amulete protectoare de primejdiile iernii. Adică supraviețuire.

Prin arderea unui trunchi de copac, fiecare scânteie reprezenta un porc sau o vacă ce se va naște în anul următor. Adică, mâncare/belșug/supraviețuire.

În Europa se omorau vite pentru a nu trebui să fie hrănite iarna. Pentru mulți, era singura perioadă a anului când aveau acces la carne proaspătă. Vinul și berea erau atunci gata fermentate și bune de băut.

Romanii sărbătoreau zeul Mithra, născut pe 25 Decembrie. Creștinismul s-a inspirat din creația lui Mithra, iar unii spun că dacă lumea nu ar fi fost creștină, ar fi fost mithrică.

Evreul

Dacă întrebi românii ce sărbătoresc, îți vor spune că nașterea evreului.

Dacă ar fi citit cartea evreului măcar unul dintre ei, ar fi observat că niciunde nu scrie data lui de naștere. Este presupusă de specialiști în primăvară, având legătură cu ciobanii și activitățile lor descrise în narațiune.

Ce sărbătoresc românii, de fapt, sunt obiceiurile a multor naționalități și a multor zeități inventate de-a lungul mileniilor. Adică, sunt niște păgâni, dacă i-ar judeca evreul lor special.

Americanii

Ce au făcut americanii? În urma unor tulburări de clase, în 1820 decide să schimbe modul în care este sărbătorit Crăciunul.

Iar asta ne aduce la forma de azi, cea calmă, în jurul familiei, în casa proprie.

Dintr-o sărbătoare socială, a devenit o sărbătoare foarte locală.

Dintr-un fel de sex-drugs-and-rock-and-roll, acum e stat la vin fiert cu poveștile mamei și a bunicii.

Pe scurt

Crăciunul de acum nu se sărbătorește deloc ca înainte. Înainte era o sărbătoare jucăușă, socială, ce includea dezmățul prin mâncare, alcool și sex. A fost interzis din această cauză, iar mai târziu a fost rebrand-uit într-o sărbătoare de familie. Evreul românilor nu s-a născut pe 25 Decembrie și se bănuiește că, conform poveștii, ar fi apărut cândva prin primăvară.

Îți doresc să te ajute acest articol să te detașezi de repetivitatea și monotonia Crăciunului, și să te simți mai aproape de natură, de ciclul vieții și al morții, și de milioanele de strămoși care au sărbătorit la rândul lor solstițiul de iarnă!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Peste 90% dintre români suferă din cauza anxietății și depresiei. În spatele suferinței se află, de obicei, emoția numită "frică".
Frica de părerile altora, frica de a interacționa romantic cu fete sau băieți, frica de a nu fi judecat/ă și frica de a nu face greșeli sunt cele mai întâlnite emoții în cultura noastră. Pe lângă aceste frici, femeile, în special, trăiesc cu frica de partener, frica de gura soacrei, frica de viitor.
Aceste probleme care te distrug pe tine și familia ta pot să dureze ani de zile. Ani de frică, teroare, paranoia, lipsă de încredere, pesimism.
În caz că suferi de una dintre fricile de mai sus (sau cunoști pe cineva care suferă) și dorești să spui stop fricii, atunci descarcă aplicația și începe/ți eliberarea de suferință.
Îți doresc mult succes!

               

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness, Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


3 gânduri inteligente la “Când a fost interzis Crăciunul

  1. Ce bine e ca Adevarul iese la iveala prin prisma istoriei și a trecutului! Mulțumesc mult

Comentariile sunt închise.