Trimite și prietenilor tăi articolul!

Te-ai angajat deja, sau poate ști student/ă ce încearcă să își găsească primul job. Cum faci să fii remarcat/ă de șef, când există atât de multă concurență pe piață?

Pentru a afla răspunsul, ai nevoie să definești prezentul, precum și dorințele șefului/antreprenorului, pe viitor.

În prezent, când tu mergi la un interviu de angajare, sau ceri o promovare, pe care calități te bazezi? Probabil vei spune cele trei.

Universitatea

Poate vii de la o universitate pe care tu o consideri „buna” – cine dintre noi nu consideră că universitatea noastră este bună?!

Acolo ai făcut ce am făcut toți: cursuri – adică toceală de material nefolositor, predată de profesori comuniști și postcomuniști.

La sfârșitul zilei, tu și încă 100/200 de oameni au primit o hârtie care atestă că ești expert/ă în a memora lucruri inutile – felicitări!

Când mergi să te angajezi, concurența ta va fi formată din cei 100/200 de colegi care au terminat cu tine în același an. Plus încă multe sute în alți ani și din alte universități.

Cum îți sună asta?

Ce creau să îți transmit este faptul că pentru un șef,

tu ești unul dintre sute de potențiali.

Prin simpla terminare a universității nu te poți remarca, nu poți ieși în evidență. Ce faci atunci?

Certificări

Un pas în plus sunt cursurile pe care le faci pe lângă universitate, proiectele la care iei parte. Poate scrii o lucrare științifică, poate participi la 5-10 cursuri de specializare.

Orice acțiune pe care o faci în acest scop are cel puțin două consecințe:

 • „arată bine” pe CV, ai făcut mai mult decât să dormi în banca de la universitate
 • câștigi experiență practică pe care poți să o demonstrezi la job

Deci recomand cu drag să faci cursuri/orice acțiune pe lângă universitate.

La fel, și alți colegi de-ai tăi vor face cursuri, poate mai multe. Tot ai sute de rivali.

IQ

IQ-ul este un lucru mult prea supraevaluat și prost înțeles. În experiența mea, oamenii care se mândresc cu IQ-ul lor:

 • nu știu ce măsoară IQ-ul
 • sunt niște brute

IQ-ul măsoară niște lucruri care în viața reală nu prea au aplicabilitate: matematică, logică spațială, gramatică.

În ce naiba de joburi e nevoie de așa ceva? Probabil nu în cele „normale”, majoritare.

Ce faci

Ce faci atunci, când ai cam același trecut ca și sute de oameni? O universitate, niște cursuri, și un oarecare IQ?

Cum poate un șef să te diferențieze, cum poate el/ea să își dea seama dacă meriți o promoție?

Cum ieși în evidență?

Aici ne ajută doamna psihologie!

Hai să le luăm pe rând.

Inteligența emoțională

De ce și-a făcut șeful firmă? O întrebare la care majoritatea oamenilor nu știu să răspundă.

Ai nevoie să te pui în mintea șefului, să raționalizezi și să simți puțin. Ce vrea un om pe la 35 de ani, cu soție și doi copii? Vrea, cel puțin două lucruri:

 1. bani
 2. să nu fie îngrijitoare la grădiniță

Scopul afacerii sunt în primul și primul rând: banii! Șeful vrea bani!

În al doilea rând, vrea să nu stea cu bota pe angajați, să fie deranjat de micile lor intrigi și certuri. Vrea să aibă angajați care se descurcă singuri, care se pot autogestiona. Vrea ca ei să fie autonomi.

Pentru asta, are nevoie de angajați inteligenți emoționali, care au bine dezvoltate următoarele aptitudini:

 • Autocunoaștere și autoevaluare emoțională corectă: să își dea seama în momentul în care se întâmplă, dacă sunt stresați sau furioși
 • Autocontrol comportamental: dacă angajatul este nervos, să nu își distribuie emoțiile negative către colegi sau clienți – adică să nu se comporte ca un copil sau adolescent, inclusiv la 30-40 de ani
 • Inovație și creativitate – ce s-ar mai bucura un șef să aibă angajați inteligenți, care să îl/o ajute să creeze produse noi, sau să le îmbunătățească pe cele ce sunt deja în vânzare

Sună bine?

Mai jos observi alte superbe calități pe care poți să le ai – care dintre șefi nu și-ar dori să angajați competenți în aceste superbe domenii?

Inteligența socială

Dacă ai interacționat vreodată cu un vânzător la Auchan, un customer support la Orange, sau un IT-st, etc, atunci ai observat că majoritatea oamenilor nu știu să își deschidă gura să reprezinte compania, să fie politicoși, să se exprime concis, valoros.

Din această cauză, multe firme pierd clienți, pentru că angajații nu știu nici măcar să scrie un email.

Plus că, vorbeam despre grădiniță:

bârfa este metoda folosită zilnic pentru a distruge colegii competenți!

Șeful dorește atunci oameni care să:

 • poată empatiza cu clintul, să știe și să vrea (doamne ferește) să se comporte politicos și călduros cu clientul
 • pot să își exprime ideile: ai fi surprins/ă câți de mulți oameni au un vocabular atât de redus încât nu pot își prezinte nici măcar produsul, ca să nu mai spun de o conversație plăcută și inteligentă
 • nu distrugă colegii!

Partea cu bârfă este extrem de importantă, cu atât mai mult cu cât acest comportament odios este specific românilor!

Bârfa alungă oamenii inteligenți și distruge compania!

Sună logic ce dorește un șef?

Dorește oameni inteligenți (IQ), care să vina din universități, și care să fi făcut acțiuni pe lângă facultate.

Distingerea, se face apoi în funcție de competențele de inteligență emoțională și socială.

Distingerea, se face atât când te angajezi, cât și când promovezi. Este în interesul șefului să angajeze personal inteligent psihologic, cât și să îi promoveze pe cei ce pot să se autogestioneze și să lucreze cu succes cu clienții și în echipă.

Șeful vrea ca afacerea să facă bani, iar el/ea să nu fie îngrijitor la grădiniță!

Pe scurt

A urma o universitate în România nu înseamnă prea multe – cam seamănă între ele, incompetente, bazate pe toceală. IQ-ul este fix și nu prea înseamnă prea multe. Dacă vrei să fii remarcat/ă între colegii de an și profesie, vrei să ai bine dezvoltată inteligența emoțională și socială – a ști să stai și să lucrezi cu tine și cu cei din jur. Aceste competențe nu sunt înnăscute, și pot fi educate.

Îți doresc să ieși în evidență mereu, să te educi puternic în inteligența emoțională și socială, să ai joburi excelente, și eventual să îți creezi tu afacerea ta, cu uriașa experiență psihologică acumulată!

 

Workshop – ne întâlnim miercuri la evenimentul Busy 4 Business Week 2019 cursul organizat de către Asociația Studenților de la Business din Cluj să explorăm bunătăți legate de viața ta în afaceri.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


3 gânduri inteligente la “Cum să promovezi în carieră înaintea colegilor tăi

 1. Felicitari pentru articol, e foarte bine punctat! Intradevar cultura companei (referitor la barfa patologica) consider ca este cea mai importanta pentru un nou-angajat. Desi sunt de acord ca trebuie sa demonstrezi autonomie, cred totusi ca sprijinul colegial, sau lipsa acestuia, va sta la baza deciziei de a ramane in companie.

  1. Multumesc Adela.

   Nu am incercat sa “punctez” nimic, chiar ii invat pe clientii mei sa nu vorbeasca agresiv si supersimplificat, ca la televizor.

   Punctat, trebuie, patologic, demonstra, baza – sunt pentru mine cuvinte care abia asteapta sa fie contrazise… prin cearta. Probabil ai observat si in viata ta cum aceste cuvinte transforma conversatia in conflict.

   Numai bine iti doresc,
   Adrian

 2. Interesant punct de vedere. Multumesc, voi observa si voi incerca sa analizez ce feedback aduce ceea ce exprim in viitor.

  Numai bine,
  Adela

Comentariile sunt închise.