Trimite și prietenilor tăi articolul!

Din păcate am întâlnit în România o mulțime de șoferi autodeclarați „experți”. Cum și pe cine abuzează ei?

În clipul de jos aveți o secvență din prezentarea mea.

Vezi pe Youtube

Profilul șoferului „expert”

În primul rând, șoferul „expert” trăiește într-o lume a sa, foarte mică, care nu are prea multă legătură cu lumea pe care ceilalți o observă. Șoferul are în minte reguli de circulație bătute bine în cap, pe care „doar el” le știe și le respectă. Toți ceilalți participanți în trafic sunt văzuți ca posibili dușmani – care nu îl respectă și vor să îi fac arau.

Chiar dacă sună caraghios cele mai de sus, șoferul „expert” nu își da seama de acest context redus, de această lume mică și personalizată. Dacă o persoană ia o acțiune pe care șoferul „expert” nu o înțelege, atunci persona va fi considerată un om „rău”, care luptă împotriva șoferului.

Empatie

Ce descrie cel mai bine un șofer „expert” este lipsa de empatie. În primul rând, el nu poate să înțeleagă un lucru banal: și celelalte persoane implicate în trafic au valorile, experiențele, motivațiile și perspectivele lor. Fiecare persoană dorește să ajungă în siguranță la destinație, iar asta plus experiența diferită înseamnă că persoanele au stiluri diferite de condus. Un șofer „expert” nu se poate adapta la stilul altor persoane. În loc să încerce să înțeleagă comportamentul celorlalți, îi denigrează, îi numește cu furie „prosti” și alte calificative.

În al doilea rând, el nu este empatic cu familia/prietenii cu care este în mașina proprie. El începând să țipe/înjure/urle la mașina din față, aduce o mare cantitate de emoții negative și stres celor din mașina proprie. Îi rănește pe cei pe care declară că „îi iubește”.

Expert doar în mașină?

Un șofer „expert” nu este expert doar în mașină. El este un șef „expert”, un soț „expert”, o mamă „expertă”, un prieten „expert”. El (sau ea) se pricepe la „tot” (politică, fotbal, sex, parenting, cultură, etc), și ține să arate asta prin țipete și urlete, abuzând oamenii din jur – angajați, soț/soție, copii, prieteni.

Auto-cunoaștere

Ca și cum lucrurile până aici nu ar fi destul de rele, un român „expert” nu conștientizează că el/ea este de fapt problema. Va arunca tot timpul vina pe alții, în abuzuri continue, neputând înțelege că educația personală este de fapt de vină.

Ciclul vicios

Copii nu învață atât de mult prin ce le spun părinții, cât prin ceea ce fac părinții. De aceea, ei vor copia comportamentul abuziv al părinților, vor deveni „experți”, care la rândul lor își vor abuza copiii, și ciclul continuă la infinit. Asta sper că îți clarifică de ce neamul românesc este unul continuu de „experți”.

Dacă aș putea să generalizez, aș spune că un lucru sigur în care românii „experți” sunt cu adevărat experți, este a abuza de cei pe care declară că „îi iubește”.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Peste 90% dintre români suferă din cauza anxietății și depresiei. În spatele suferinței se află, de obicei, emoția numită "frică".
Frica de părerile altora, frica de a interacționa romantic cu fete sau băieți, frica de a nu fi judecat/ă și frica de a nu face greșeli sunt cele mai întâlnite emoții în cultura noastră. Pe lângă aceste frici, femeile, în special, trăiesc cu frica de partener, frica de gura soacrei, frica de viitor.
Aceste probleme care te distrug pe tine și familia ta pot să dureze ani de zile. Ani de frică, teroare, paranoia, lipsă de încredere, pesimism.
În caz că suferi de una dintre fricile de mai sus (sau cunoști pe cineva care suferă) și dorești să spui stop fricii, atunci descarcă aplicația și începe/ți eliberarea de suferință.
Îți doresc mult succes!

               

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness, Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


6 gânduri inteligente la “Șoferul român „expert” și familia – Video scurt

  1. Merită toată lauda!!….Cel care a făcut omul, cât și cel care Îl slujește!!

  2. E bine pusă problema însă nu cred că e corect să generalizam fiindcă sunt nenumărați șoferi buni și cu multă omenie. Într-adevăr, foarte mulți șoferi români ies în evidență în România dar mai ales în țările vestice prin felul lor de conducere așa zis de șmecher dar agresiv, periculos și fără considerație pentru ceilalți participanți la trafic. Mulți dintre aceștia cauzează foarte multe accidente, unele extrem de grave. E de prisos să aducem aici exemple de șoferi lunatici, sunt absolut peste tot, zilnic îi întâlnim însă cred că instruirea din școlile de șoferi e principalul vinovat. Mai e și șpaga generalizată care îi descurajează pe mulți să învețe cum trebuie că oricum nu prea contează, milițienii nu-i trec la examen fără 100-200 de euro. Dar oricum, ați țintit bine problema asta, mulțumim.

  3. Aa.. eu nu sunt empatic cu nimeni niciunde, nu doar ca sofer. Nu cer si nu ofer mila sau compasiune. Dimpotriva, soferia e guvernata de niste legi destul de clare, cu mici exceptii(cel mai elocvent fiind 50 in loc de 60, care niciodata nu o respect ca masina pt treapta a 3a e turata, pt treapta a 4a e subturata. De aceea peste tot in localitati merg cu 60km/h care e exact a 4a relanti. Situatia se repeta la 90 cu 110. 90 e subturat pt a 5a, 100-110 e numai bun). Si limitarea de 30 o ignor cu desavarsire, ca trebuie sa si ajung undeva, nu am timp de plimbat. Ma prinde cu radarul asta e, imi asum. Evident vorbesc de cazul in care am de ales, ca daca e trafic, atunci merg cum merge coloana, nu pot zbura peste ei. In rest se cam respecta regulile. Mai e cate un aiurit care dubleaza banda sa ocoleasca coloana si nu are loc dar cam atat.

    1. Asta e un lucru general valabil in Romania. Insa nu incurci traficul. Mai degraba articulul se refera la cei care “croseteaza” traficul, merg cu mult peste limita de viteza, schimba haotic benzile (mereu fara semnal) si care in general incurca. Acele persoane care sunt legatura lipsa intre maimuta si om.

  4. Te rog ,modifica primul paragraf dupa “ciclul vicios”…sade rușine!…nu asa scrie la dictionar ! ?

Comentariile sunt închise.