Trimite și prietenilor tăi articolul!

Am fost la o întâlnire de proiect manageri în Cluj, iar întrebarea cea mai importantă care mi-a rămas în minte este: „cum îmi motivez angajații?”

Auto-reflecție

Înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie tu să îți iei 1 minut să te gândești, de ce faci tu lucrurile pe care le faci, și mai ales, de ce faci lucrurile care îți plac. Ia-ți un pic de timp să te gândești la o activitate care îți face plăcere. Ce simți de-a lungul activității. Dar după? Ce simți când nu reușești din prima încercare?

….

Îți mai dau încă 1 minut să te gândești la motivația ta. În primul rând trebuie să te gândești ce te face pe tine să te implici 100% într-un proiect/activitate. Deci reia întrebările de mai sus, să vezi ce descoperi despre tine. Ce te motivează în lucrul cu un proiect/activitate care nu îți place? Dar unul care îți place?

Descoperire

Care sunt lucrurile care crezi tu că te motivează după exercițiul de mai sus? Cum crezi că se aplică aceste lucruri la cei din jurul tău? Crezi că deja le înțelegi puțin contextul?

Test

Aș vrea să te gândești la jobul sau relația ta romantică și să faci testul de mai jos.

Te motivează jobul/partenerul? Da
Poți să încerci lucruri noi fără frica de a fi pedepsit/ă dacă greșești
Primești încurajări pentru a încerca lucruri noi
Primești recompense (chiar și) pentru micile realizări
Crești în măiestrie/evoluezi profesional și personal
Măsori progresia măiestriei prin pași mici care sunt observabili și plini de satisfacție
Faci activități ce te solicită dar nu îți creează stres
Vezi un scop bine definit în ceea ce faceți, o viziune către ceva important, care vă leagă, care e mai mare decât propria ta persoană individuală
Simți că faceți împreună o diferență în lume (sau măcar contribui la această diferență)
Te bucuri dimineața când te trezești pentru că vrei și poți să faci lucruri noi și interesante
Șeful/partenerul sunt oameni flexibili
Total 0

 
Un rezultat numeric cât mai mare îți indică o motivație cât mai mare către job sau partenerul romantic.

După ce îți calculezi scorul și citești cele mai de jos, te las să tragi concluzii despre starea ta actuală și încotro vrei să te îndrepți.

Motivația extrinsecă

Se referă la recompensele pe care le primim din afară, ca și bani, faimă, status, note bune, sau pedepse. Am încredere că știi deja din propria experiență, că aceste tipuri de beneficii nu prea funcționează, nici la tine, nici la angajații tăi.

Când funcționează totuși motivațiile extrinsece? De obicei la început, în procesul ce începere al unei activități noi, când nivelul de competență este mic. Pe măsura ce chiar înțelegem și ne bucurăm de ceea ce facem, banii și restul nu mai sunt atât de importanți, cât plăcerea în sine de a face ceea ce ne place, plăcere care depinde totuși de alți factori, prezentați mai jos.

Motivația intrinsecă

Motivația adâncă, de valoare și rezistentă pe lungă durată este alcătuita din trei elemente: Autonomie, Măiestrie și Scop.

 

Motivare - Autonomie - Măiestrie - Scop

Autonomie

Este dorința noastră naturală de a ne gestiona singuri. Poți să te gândești când erai copil, te jucai și descopereai singur lucruri. Descoperirea în sine era răsplata, nu te împingea nimeni de la spate.

În managementul tradițional, ți se spunea ce și cum să faci. Acum ești lăsat să alegi diferite aspecte ale muncii, eventual ce ai dori să faci și unde simți că ai putea aduce cea mai mare valoare. În ziua de azi,

ucigașul cel mai des întâlnit al autonomiei este micro-managementul.

În IT, sunt faimoase companii ca 3M, Google, Atlassian care acordă un procent de timp liber plătit în care angajații pot să creeze ce doresc ei, să încerce lucruri noi.

Măiestrie

Vrem să creștem, să devenim tot mai buni la ceea ce facem – atât pe plan profesional cât și personal. Simțim nevoia de a avea un control asupra mediului și de a-l schimba și îmbunătăți conform scopurilor noastre.

Un exemplu ar fi un joc pe calculator – chiar dacă scopul este atingerea ultimului nivel, acela este și cel mai greu. Începem ca amatori, creștem cu fiecare nivel și, important, ne bucurăm de fiecare parte a jocului înainte să ne atingem țelul.

Este important să remarci că învățarea, evoluția la ceva mai bun implică și frustrare. Nu poți învăța să cânți la un instrument fără exerciții regulate și greșeli. Chiar dacă sună ciudat,

evoluezi atunci când faci greșeli!

Este import ca nivelul de competențe al celui ce învață să fie la același nivel cu dificultatea implicată de activitate/task. Un nivel de competențe prea mare aduce plictiseală, iar unul prea mic aduce anxietate.

Scop

Suntem învățați cum să facem: programare, proiect management, relații cu clienții, dar nu suntem învățați de ce! Poate cel mai important lucru este să găsim ceea ce dă sens vieții noastre, să găsim direcția în care vrem să mergem. Se aliniază valorile și credințele noastre cu ceea ce facem? Poate unii vor să creeze artă, dar stau în fața calculatorului. Poate unii vor să ajute copiii, dar lucrează la o companie ce produce tabac. Compania ta, partenerul tău te ajută să îți urmărești scopul vieții sau te blochează?

Ce poți face pentru a motiva oamenii

Viziune

Toți avem nevoie să știm încotro ne îndreptăm – de ce ai face ceva, cu motivație, dacă nu îi vezi finalitatea? Este un semn de prețuire, construirea împreună a unei viziuni comune, atât la job cât și în relația personală.

Ca bonus, vrem să facem și o diferență în lume, sau măcar să contribuim la îmbunătățirea ei. Ce viziune are șeful/partenerul tău, și ești pregătit/ă să li te alături?

Progresie

Vrem să știm dacă suntem pe calea cea bună în dezvoltarea noastră profesională/personală, vrem să fim apreciați pentru micile câștiguri. Asta înseamnă și definirea de pași pe care vream/ar fi de dorit să îi atingem, poate chiar titluri care să ne ghideze în călătoria noastră. Tu cum măsori dacă îți atingi scopurile în relația ta? Ce cursuri faci pentru a trece de la un nivel la următorul?

Feedback

Avem nevoie de recunoștință pentru succesele (chiar și mici) din evoluția noastră. Un simplu „mulțumesc” sau „felicitări” din partea unui șef/părinte/partener poate face o diferență enormă. La fel, feedbackul constructiv prinde foarte bine în caz de eșec.

Încurajează greșelile

Da, ai citit bine!

Greșelile sunt calea către succes!

Trăim pe planetă pentru prima oară – este natural să „greșim” în prima încercare în orice încercam nou. De fapt, nu greșim ci experimentăm, iar în funcție de rezultat, învățam și ne adaptăm.

Despre societatea românească și/sau IT – trăim într-o lume în care din motive iraționale, ni se cere să fim perfecți, să ne naștem experți, în toate.

Te rog să proiectezi următorul scenariu asupra ta: ești mamă/tată/șef, nu accepți greșelile tale și te simți frustrat că nu ești perfect/ă. Asta înseamnă că creezi o cultură în care și copiii/angajații tăi vor fi aspru pedepsiți pentru greșeli. Ce face acest lucru de fapt, este să ucidă creativitatea și încrederea în sine a copiilor/angajaților/partenerului.

Este fascinant cum în urma abuzurilor la care ne supunem pe noi înșine – ca perfecționismul, frica de greșeli – tot cei (dragi) din jurul nostru suferă, copii, angajați, partener.

Oferă flexibilitate

Toți mai mulți oameni preferă acum timpul liber decât banii. Poate unii ar dori să lucreze de acasă sau să beneficiezi de orar flexibil. Tu le oferi asta angajaților tăi?

Proiecte personale

Avem nevoie să lucrăm un timp la lucruri care ne interesează doar pe noi. La job am dat exemplu companii ca 3M și Atlassian care oferă un procent de timp de dezvoltare individuală a angajaților în timpul orelor de lucru.

Pe planul romantic, te întreb: partenerul tău îți acordă timp să fii singur/ă cu lucrurile care îți plăceau înainte să fiți împreună? Mai ieși cu prietenii singur/ă, mai scrii, cânți, ai activități pe care le aveai înainte de relație? Sau ieșirile sunt rare, prietenii la fel, activități în afară de somn, job și „dragoste” nu mai sunt?

Pe scurt

Motivarea este un lucru complex, care începe tu tine – ce gând te face/te-ar face să te ridici fericit/ă din pat dimineața? Dezvoltă-ți empatia și privește din perspectiva șefului/angajatului/partenerului/copilului: cum simt ei că sunt în relație cu tine în cele trei mari puncte: Autonomie, Măiestrie și Scop?

Îți doresc mult succes în a aduce oameni de valoare alături de tine în îndeplinirea viziunii voastre comune!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


9 gânduri inteligente la “Ce este motivația, cum îți motivezi angajații/partenerul/copiii, cât de motivat/ă ești – Test scurt

  1. @Marina: multumesc mult, ma bucur ca iti place! 😀
    @Adriana: perfect, poti reveni oricand sa il recitesti. Si nu uita sa iti analizezi motivatia ta in toate domeniile: job, familie, comunitate, self 🙂

  2. hmmm…. cat de subtil testul…. Felicitari pentru toata munca depusa, si pentru ca aii avut puterea si resursele sa treci peste provocari si sa ni le impartasesti, si chiar sa ajuti oamenii prin ceea ce faci.

  3. Interesant articol și modul cum ai prezentat lucrurile, pe înțelesul tuturor! Multă baftă în continuare! ??

Comentariile sunt închise.