Cum câștigi mai bine în IT

Trimite și prietenilor tăi articolul!

În IT se câștigă oricum bine, cel puțin în Cluj și București. Întrebarea este, cum te diferențiezi, cum îi faci pe angajatori să vadă o mai mare valoare în tine decât un simplu programator/manager/etc?

Fii mai mult decât o persoană tehnică

E în regulă să fii bine pregătit/ă tehnic – dar asta e de departe cel mai ușor lucru. Ce este mult mai greu, și aduce valoare companiei sunt angajații care învață și activează în mai multe domenii. Angajații valoroși sunt cei care înțeleg nevoile de business și le pot conecta și balansa cu cele tehnice.

De câte ori ai fost în proiecte care au eșuat pentru că cei în funcție erau obsedați de o tehnologie, dar nu înțelegeau nevoile clienților? Sau câți colegi ai care nu pot să comunice cu clienții, și chiar îi alungă?

Fii un comunicator excelent

Un lucru pe care l-am observat de când m-am întors în România este că multe persoane nu știu să scrie un email. Îl creează prea scurt sau prea lung, omițând detalii importante, astfel încât trebuie să revin cu întrebări. Ar fi comic, dacă nu ar fi consumator de timp și energie.

Mai mult decât a scrie un email sau a documenta  munca proprie, un comunicator excelent își poate face ideile înțelese, și îi ajută pe oameni să vizualizeze ușor viitorul imaginat pe baza tehnologiei și cerințelor de business.

Și bineînțeles, un comunicator excelent poate să creeze o prezentare coerentă și să o țină în fața unui public numeros. Da, public speaking este o cerință, chiar dacă nu este inclusă în contract.

Spune „Nu știu”

După cum știi, în România se suferă de o boală numită expertism. De la șoferul expert la mama expertă, întâlnim caractere vehemente, cu o privire alb/negru/ binară asupra vieții. Bănuiesc că cunoști astfel de persoane, da?

Când ai de ales între tehnologii, sau ai de făcut o decizie grea, poți alege să spui „nu stiu”. Asta arată modestie din partea ta. Arată că nu ești expert. Dacă adaugi și un „voi ce ați alege?” poți chiar să arăți celor din jur că părerea lor contează. Folosește „nu stiu” ca o unealtă de creare a încrederii.

Învață de la bătrâni

Întreabă-i  pe colegii tăi care sunt cu 10 ani mai mari decât tine cu ce se ocupă, și imaginează-ți dacă ai vrea să faci la fel cu ei. Au rămas tot programatori? Cum le place? Ai vrea să fii în locul lor?

Mitul că din programator în urma trecerii timpului vei deveni manager este unul foarte sinistru. Cerințele pentru cele două meserii sunt foarte diferite. Știu mulți colegi care se fereau foarte tare de această poziție.

Dacă vrei să vezi dacă îți place sau poți să manager iezi oameni, probabil compania la care lucrezi îți va oferi opțiunea să încerci job shadowing.

Fă zgomot

Adu-ți personalitatea la serviciu – nu și dacă asta presupune gândirea binară, alb/negru, vehementă, care distruge timpul și atenția colegilor. Dacă ai o personalitate plăcută, atunci ia-o cu tine la job. Folosește-ți talentul în moduri constructive, ajută cumva pe ceilalți. Dacă faci zgomot, împingi limitele, experimentezi și îi ajuți pe cei din jur, vei fi ori recunoscut ori împins afară. Oricare rezultat ar fi, ai arătat ce poți, vei fi remarcat și vei primi invitații.

Pe scurt

Fii mai mult decât o persoană tehnică, fii un comunicator excelent, spune „Nu știu”, învață de la bătrâni, fă zgomot. Ce au toate în comun? Oamenii. Dacă le aduci valoare, ei te vor răsplăti cu încredere și recunoștință – inclusiv financiară.

Dacă vrei deci recompensare mare, atunci ai nevoie să îți îmbunătățești bine(ne)cunoscutele „soft skills”: auto-conștientizarea emoțională, puterea personală, auto-controlul comportamental, înclinația către acțiune și schimbare, reziliența, comunicarea personală, eficiența interpersonală, leadership-ul. Da, toate aceste aptitudini pot fi îmbunătățite prin teorie și practică.

Îți doresc mult succes în crearea unei personalități pe care cei din jur să o îndrăgească și care să fie recompensată bine de tot!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie