Trimite și prietenilor tăi articolul!

Depresia este de departe un fenomen pe cât de fascinant pe atât de distrugător, mulți recurgând chiar la soluția finală.

Cine

Conform World Health Organization, în Europa în fiecare an, 25% din populație suferă de depresie sau anxietate. Dintre concediile de boală, 50% reprezintă cele cauzate de depresie/anxietate.

Românii triști de pe stradă

Dacă ai trăit în România în ultimii ani, atunci știi bine cum este privită această boală, și cât de multe persoane merg la specialist să o rezolve.

Dacă în Europa, aproximativ 50% din depresii nu sunt tratate, atunci îți poți face o părere despre procentul din România, și cu siguranță poți acum înțelege de ce pe stradă și la televizor apar oameni nefericiți, triști, răutăcioși și chiar violenți.

Efectele

Românii trăiesc ani de zile cu depresie din mai multe motive, printre care: pur și simplu nu-și pot da seama că sunt depresivi. Ca și atunci când visezi, nu poți să îți dai seama că visezi. Când persoanele suferă de depresie, nu pot să își dea seamă de ea. Ele observă târziu că ceva nu este în regulă, dar dau vina pe persoane și evenimente exterioare: politică, sărăcie, etc.

Mai rău, persoanele depresive nu își dau seama de efectele pe care, prin depresie, le au asupra celor din jur: o stare continuă de frică/judecată/paranoia, posibilitatea redusă de a fi empatici, abuz de alcool, țigări sau alte droguri, pierderea interesului sexual.

Un om depresiv este o povară, dar el nu înțelege asta.

Depresia ca prieten

Cum poate atunci cineva să vadă această stare gravă că un prieten?

Ei bine, se pare că depresia poate să aibă o sursă evolutivă, prin care se trage semnalul de alarmă că ceva nu merge bine în viața noastră.

Ce face depresia este să ne ia atenția de la evenimentele de rutină ale vieții, și să ne ajute să ne concentrăm supra înțelegerii sau rezolvării unei probleme adânci din viața noastră.

Cu siguranță cunoști persoane care suferă în într-o relație nefericită sau la un loc de muncă nesatisfăcător, persoane care nu pot totuși să conștientizeze sursa lor de nefericire. Depresia vine atunci ca un semnal de alarmă ce ne spune:

STOP, ești pe drumul greșit, este timpul să îți reevaluezi viața.

Aplicații

Că ești mamă supra-protectivă care nu poate dormi noaptea, că ești ITst care se simte plafonat la serviciu, că ți-ai pierdut sensul vieții, că ești într-o relație nefericită, că a murit cineva în familie, toate sunt situații importante care te împing la introspecție și contemplare asupra evenimentelor ce s-au întâmplat și asupra direcției pe care ar fi de dorit să iei.

Atunci cel mai bun lucru pe care poți să îl faci, nu este a fugi de depresie, ci de a-ți asculta gândurile și emoțiile.

Specialistul

Cum te poate ajuta un specialist? Dacă ai fost în situațiile mai sus menționate, atunci ți-ai dat seama că de multe ori

sursa depresiei sunt chiar gândurile noastre irealiste.

În cazul mamei care nu poate dormi pentru că copilul sau de 30 de ani este noaptea în oraș, este clar că problema nu este copilul, iar un specialist o poate ajuta pe mamă să își schimbe gândurile iraționale.

De multe ori, de fapt, specialistul poate identifica sursa depresiei, în special pentru faptul că poate să privească situația obiectiv din afară.

Banii

Aud des oamenii spunând: am suferit 3 ani de depresie. Am suferit 5 ani de depresie.

Pentru a economisi, să zicem 10 ședințe a 100 de lei, iată, acești oameni suferă ani de zile. Pentru un instalator își deschid buzunarul. Pentru a cumpăra o mașină nouă, la fel. Dar pentru propria sănătate mintală, nu.

Iar despre efectele devastatoare asupra familiilor lor am scris mai sus: starea de judecată/paranoia, aruncatul vinei pe membrii familiei, lipsa de înțelegere a lor, etc.

În general,

un părinte depresiv este un iad în care nu vrei să trăiești.

Test

Dacă dorești să afli între ce limite ale depresiei te afli, ai la dispoziție acest test.

Pe scurt

Depresia este o boală gravă cu consecințe distrugătoare asupra familiei. În același timp, depresia este cel mai bun prieten, care îți spune că ceva în viața ta nu este în regulă. Poți să iei sfatul depresiei, să o asculți, și cu ajutorul unui specialist să îndrepți situația. Ca alternativă, poți să suferi și să fii un iad pentru tine, colegii și copiii tăi.

Îți doresc să fii inteligent, să-ți asculți depresia și să treci cu bine peste situația pe care dorește să ți-o arate!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie