Trimite și prietenilor tăi articolul!

De ce „ești” depresiv/ă, dacă ești inteligent/ă? Cu atât mai importantă întrebarea, cu cât acest site se numește „Psihologia românilor inteligenți” – asta înseamnă că majoritatea cititorilor, inclusiv tu, ai tendințe de depresie?

Răspunsul, folosit de 1000 de ori pe zi, este: depinde. Ai o șansă foarte mare dacă ești prea inteligent „prea devreme”.

Lama

O tânără îmi spune săptămâna aceasta despre cum crede că viața nu are sens, și că a încercat să o termine, cu lama.

După câteva minute de conversație, îmi dau seamă că are o inteligență mult peste medie, că înțelege lucruri complexe, că are întrebări pe care oamenii și le pun la 30-40 de ani, nu la 20.

Religia

Tânăra este înconjurată de fanatici religioși, măicuțe și alte personaje sinistre. Bineînțeles, în credința lor muzica rock și Coca Cola sunt uneltele satanei, iar bătaia este unealtă zeului lor evreu pozitiv.

Când, doamne ferește, a încercat să se distanțeze de obsesia lor, ei au devenit agresivi, aruncând cu adjective: „ești proastă”, „ești nebună”, „nu ești normală”.

Părinții

Constituie familia tradițională: el alcoolic, ea fanatică religioasă.

Când tânăra inteligentă merge la mamă cu o problemă, ea îi da instant soluția: „roagă-te”! Cerșește zeilor zburători din statul de ozon, lucrurile pe care, de fapt, le-ai putea obține și tu singură.

Ca mama să o ajute cu adevărat ar fi însemnat ca ea (mama) sa fie competentă, să se educe, să îi arate cum să își clădească accesul către lucrurile pe care le dorește.

Mamă româncă educată? Arată-mi una!

Viața nu are sens

Profesorul de religie ne-a întrebat în clasa a 8-a, care este sensul vieții. După el, sensul vieții era… suferința. Mi-am dat seama că era un idiot. Un idiot care lovea copiii.

Viața nu are sens.

Probabil unul dintre cele mai grele lucruri de înțeles din toată existența noastră.

Persoanele needucate cred că sensul vieții lor este mașina, casa, copiii. De ce? Pentru că

așa face toată lumea!

Prietenii

După cum îți imaginezi, o fată tânără la 20 de ani, inteligentă – lucru rar, nu are prieteni. Cum să ai prieteni când tinerii sunt îmbibați în televizor, consumerism, „trebuie să mă căsătoresc” și alte lucruri sinistre.

Depresia

În ajutorul tău vine atunci depresia. De ce ajutor, am scris pe larg în Depresia ca prieten.

În acest context, depresia vine să îți spună că ai nevoie să schimbi ceva în viața ta. Iar în cazul tinerei despre care vorbesc, are nevoie să schimbe multe.

În primul rând să iasă din grupul de fanatici religioși care o agresează sistematic cu vorbele și bârfele lor dureroase.

Dacă ai citit de câtva timp situl meu, atunci înțelegi că părinții sunt vinovați de 80% din nefericirea din viața ta. Are nevoie să se distanțeze puternic de ei.

Prieteni: românii nu au prieteni inteligenți și blânzi sufletește, ei au parteneri de alcool sau alte acțiuni de pierdere a timpului. Cu cât ești mai inteligent și mai compasionat, cu atât mai greu îți este găsești în România prieteni pe măsură. Șansele sunt că îi vei găsi pe acești oameni valoroși după 30, 40 de ani.

Până atunci, ce poate tânăra să facă este să accepte și pe cei mai slăbi cu duhul, să îi vadă ca semi-prieteni.

Atunci când viața împarte cărțile, joci mâna pe care o ai. Cât de eficient este să îți spui tot timpul: „aș fi vrut ca viața mea sa fie mai ușoară, aș fi vrut să fi avut din prima un careu de ași”?

Sensul vieții

Da, viața nu are sens. Asta nu înseamnă că nu îi poți da tu un sens!

Cel mai mare cadou al eliberării de religie este regăsirea libertății cu care ne-am născut. Nu „trebuie” să faci nimic. Nu „trebuie” să urăști femei, nu „trebuie” să bați copii, nu „trebuie” să îi abuzezi pe cei care „nu cred ca tine”.

Ai libertatea să te concentrezi pe tine, să călătorești, să te îndrăgostești, să îți faci viața așa cum vrei tu. Ai puterea să trăiești fericită.

Unii oameni și-au creat un sens al vieții prin a călători prin lume și a scrie despre frumusețile ei. Altora le palce să creeze filme. Unii oameni se implică în alte caritabile și ajute copii din țările sărace. Alți schimbă lumea prin textele pe care le scriu pe site.

Când ești liberă, atunci viața ta are sens, are sensul pe care tu i-l dai!

O lume mai mare

Am ales să adaug cuvântul România în titlu pentru că această situație este profund specifică acestei țări.

Fanatismul religios, răutatea oamenilor, părinții needucați și abuzatori de copii sunt trademark-ul unei societăți care este cea mai săracă și coruptă din Uniunea Europeană.

Aceste lucruri nu se întâmplă în țările civilizate. De aceea sunt civilizate. Pentru că au înțeleg că religia nu este răspunsul la medicină/fizică/matematică, etc, pentru că părinții au primit o educație mult mai sănătoasă când erau copii, iar în perioada adultă își continuă această educație.

Țările civilizate pur și simplu au interzis bătaia copiilor, acest lucru sinistru dat de către zeii evrei ca un blestem pentru cele mai fragile ființe de pe lume.

În țările civilizate, trăiesc oameni civilizați. Inteligenți și mult mai blânzi la suflet.

E o plăcere să mergi în Franța, să vorbești și să vezi ce înseamnă o femeie după 30 de ani, educată.

E o plăcere să mergi prin țările civilizate să vezi curățenia și disciplina lor. Să ai acces la servicii fără funcționari corupți și plini de ură.

E o plăcere să îți faci prieteni inteligenți din toate colțurile lumii.

Din depresiva persoană, abuzată și urâtă în propria țară, când călătorești devii un om cunoscător, înțelegător, puternic, iubit și… fericit!

Fericirea per țară

În fiecare an World Happiness Report publică rezultatele studiului despre nivelul de fericire per țară.

După cum observi, în top sunt țările nordice, urmate de țările dezvoltate din Uniunea Europeană.

Te întrebi unde este România? Locul 50.

Cum ar fi dacă ai locui în țările superbe din primele locuri, să întâlnești oameni inteligenți și compasionați, ca tine?

Contextul

Domnișoara tânără de la care am început articolul este blocată în lanțurile unei societăți profund bolnave și malițioase.

Tu nu ai intra în depresie? De fapt, există șanse că și tu ai suferit, sau încă suferi de același context, aceeași cauză-efect?

Poți fi fericit în România?

Extrem de greu. Probabil 99% din populație va trăi și muri în depresie, tristețe și mizerie.

Este scopul meu, să educ oamenii cum pot să fie fericiți chiar și dacă rămân în România.

Dar și aceștia au nevoie să schimbe contextul bolnăvicios de fanatism și oameni agresivi, căutând activ pe cei inteligenți și compasionati.

Pe scurt

Este „normal” să intri în depresie în România. Studiile arată că nu ești singur/ă. Fanatismul religios, lipsa de educația și sărăcia, îi face pe oameni răi și corupți. Să fii inteligent într-o societate de acest fel este într-adevăr greu. Simplu fapt că te-ai născut aici, nu înseamnă că „trebuie” să și suferi și să mori în același loc.

Ai o singură viață, îți doresc să profiți de ea între oameni civilizați și buni sufletește!

 

Dacă distribui acum acest articol, înseamnă că ai înțeles ce înseamnă a căuta activ oameni inteligenți.

 

STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează programul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


3 gânduri inteligente la “Cum te bagă inteligența în depresie în România

 1. Ai perfecta dreptate Adrian! Religia care aduce fanatismul nu ascunde altceva sub aceasta carcasa decât ura, critica, invidia și celelalte de felul acesta. Totuși avem un Creator care dorește sa avem în noi dragoste, fericire, liniște etc. Multumim mult pentru ajutorul tău sa ne trezim la realitate.

 2. Adrian,

  In primul rand felicitari pentru ceea ce faci. Tragi un mare semnal de alarma oamenilor tineri care au putin mintea deschisa si ca care isi pun intrebari, care se problematizeaza.
  In sfarsit pot sa spun ca intalnesc pe cineva care are aceleasi pareri si idei ca si mine si care are curajul sa le spuna ferm si raspicat. Mai sunt si altii bineinteles, dar le este frica cumva sa se exprime si sa spuna lucrurilor pe nume de teama sa nu fie priviti diferit si marginalizati. Dar vezi pe chipurile lor nefericirea si faptul ca simt ca ceva nu este bine.

  Exista o diferenta enorma intre mentalitatea de a trai din Romania si ce este in tarile civilizate care apar pe grafic. Practic mentalitatea de la noi este in urma cu 100-150 de ani in urma, aproape medievala. Cea mai concludenta dovada : la noi se construieste Catedrala Neamului si biserici in nestire, altii au construit catedrale acum 200-300 de ani si au trecut demult de etapa aceasta evolutiva a societatii.

  Tinerii din Romania, care au acces la tehnologie si informatie se afla intr-un impas, mai ales daca merg si pe afara. Realizeaza diferenta enorma si vad cum stau lucrurile la noi, dar poate sunt legati emotional de tara asta ca sa plece. Si atunci intervin toate problemele pe care le dezbati pe site.

  Multumesc pentru articole si am aflat multe lucruri noi, mai ales ca ma intereseaza mult subiectul psihologiei si citesc constant articole in domeniu.

Comentariile sunt închise.