Trimite și prietenilor tăi articolul!

Cred că după ce ai citit articolele de pe site-ul meu ai deja o perspectiva destul de complexă despre o mare parte din IT-ul romanesc, precum și despre IT-știi români ce lucrează în sistem.

Azi îți prezint portretul unui tipar pe care sigur l-ai întâlnit și tu ca coleg, dacă nu chiar șef, la job.

Bencze Robert Valentin scrie pe Facebook textul de mai jos.

Nelămurirea sa legată de probabilul său analfabetism funcțional vine în legătură cu „recenzia” sa lăsată pe Google Play la aplicația DEX.

Te-ai prins ce se întâmplă?

Când am timp, explic pe scurt oamenilor de ce îi consider analfabeți funcțional. În răspuns i-am dat, cred eu, un mare hint, dar se pare că îi lipsește componenta intelectuală necesară pentru a înțelege.

Copilul de 2x de ani își ia timp să facă public shaming, să își bată joc de dezvoltator, de un om care muncește de 11 ani pentru educația românilor, copiind definiția din DEX a „recenziei”:

RECÉNZIE s. f. scurtă prezentare cu caracter critic apreciativ a unei lucrări literare sau științifice, a unui spectacol, a unui concert, a unor opere de artă plastică etc.

Ce nu știe Bencze este că acest comportament este exact ceea ce stă la baza analfabetismului funcțional:

persoanele analfabete funcțional dau copy/paste, reproduc lucruri/definiții pe care nu le pot înțelege.

În cazul nostru, vorbim despre diferența dintre recenzie și support.

Recenzie, conform cunoștințelor tale și din definiția de mai sus este… „prezentare scurtă…”. De exemplu: „mie îmi place aplicația pentru care culori vii”, sau „mie nu îmi place aplicația pentru că oricum nu pot înțelege sensul cuvintelor/expresiilor.”

Support înseamnă întrebări către dezvoltator, în caz de curiozitate sau de întâlnire bug. Ironic, este exact ceea ce scrie Bencze, parafrazând „am făcut update, când apăs pe butonul de search aplicația se închide. Dispozitivul este xiomi”.

Bencze a făcut un bug-report (mediocru) pe care putea să îl trimită în secțiunea Support din Google Play. În schimb, a ales să posteze bug-reportul în secțiunea Recenzii, adică prezentarea pe scurt a aplicației.

Acesta este un exemplu de analfabetism funcțional. Chiar și cu definiția în față, inserată de însuși Bencze,

copilul IT-st nu poate sa înțeleagă sensul cuvintelor, cum sa folosească conceptele.

Pentru că Bencze este student la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației în București, și nu cunoaște diferența între recenzie și bug-report, aș bănui că vorbim în cazul său de un maxim de analfabetism funcțional.

40% analfabeți funcțional

Scriam în articolul Cum accepți că nu poți fi inteligent despre ce înseamnă inteligența, și de ce românii nu au această proprietate. În presă găsești statistica neagră: „40% dintre copiii produși de către sistemul de învățământ din România sunt analfabeți funcțional”.

Mai devreme sau mai târziu, și tu vei întâlni acești 40%. Sunt totuși, cam 1 din 2 oameni. Mai devreme sau mai târziu, și tu îl vei întâlni pe Bencze.

Ce se întâmplă între timp?

Hai să vedem continuarea.

Nevoia de confirmare

Public-shamingul, bătaia de joc de obicei pornește de la o nesiguranță: „dacă totuși sunt analfabet funcțional?”.

Din fericire, prietenii săi sunt alături de el în bătaia de joc asupra unui om pe care nu îl cunosc, și care de 11 ani muncește pentru educația românilor.

Observi limbajul subiect-predicat-adjectiv, bazat pe este + adjectiv, care indică nivelul dezvoltării mentale a unui copil de maxim 12 ani.

Răutatea

Încurajat de prietenii analfabeți funcțional, IT-stului copil îi vine o idee genială:

Recunosc că și acum râd pe sub mustață – ca coping mechanism probabil: cât de rău poate fi un copil totuși?

A primit un răspuns care nu i-a convenit, și acum vrea să distrugă munca unui om?

Este acest copil în capacitatea funcțiilor mentale?

Cum vrea să distrugă munca de 11 ani a unui om?

Mințind!

Mințind că aplicația/munca sa este de rahat, de 1*.

Înțelegi?

Pur și simplu cheamă oamenii să mintă, ca să îi facă rău unui om pe care nu îl cunoaște!

Este acest copil in capacitatea funcțiilor mentale?

Cred că tiparul Bencze Robert Valentin exprimă de fapt ceva mult mai adânc, exprimă intersecția dintre tiparele psihologice pe care le-am descris în sutele de articole, despre sfânta treime: părinți, religie, și societate/media.

Iar rezultatul este copilul român, analfabet funcțional, lipsit de control emoțional, și doritor să trateze oamenii așa cum a fost el tratat: cu violență! Cu minciună și agresivitate!

Ultra răutate

Spre surprinderea mea, tinere copile/fete erau cele mai încântate de a distruge munca cuiva pe care nu îl cunosc.

Ce spune Iulia Bitta (Insta):

„Hai să îl futem”? Copilul Iulia mi-ar putea fi mie copil. La fel ca și restul analfabeților descriși până acum.

„Hai să îl futem”? Sunt curios dacă îi trimit mamei ele citatele sale, ce va spune.

Mai mult, în mijlocul nopții pornește într-o frenezie, postând mesaje pe pagina mea de Facebook:

Vrei sa știi cine este Iulia Bitta? Este tânăra invitată să cânte la Ateneul Român, din clipul următor:

Vezi pe Youtube

Ea îi scrie unui adult de vârsta tatălui său: „bag pula în pagina ta”, „du-te în pula mea”, „muist”.

Ce mă impresionează cel mai tare, este dorința de a-l omorî pe bătrânul pe care nu îl cunoaște. Iulia Bitta, micuța ce cântă drăguț la xilofon îi spune altei persoane, în mod public:

Sinucide-te!

Cum ți se pare?

Ce părere ai?

Mi se pare cu atât mai fascinantă atitudinea ultra agresivă a micuței Iulia, cu cât ea nu are nimic de-a face cu subiectul în discuție. Bencze încerca să își bată joc de cineva, iar Iulia, nefiind de loc implicată, dorește să ia parte, să fie inclusă, făcând rău unui om bătrân, pe care nu îl cunoaște: „bag pula în pagina ta”, „sinucide-te”.

Este acest copil în capacitatea funcțiilor mentale?

Viitorul

Întrebarea mea pentru tine este asta: câți dintre cei 40% de copii analfabeți ai României sunt la fel ca Bencze și Iulia?

Câți dintre ei își pierd controlul emoțional la orice propoziție pe care nu o înțeleg?

Câți dintre ei vor încerca să adune oameni să îți facă rău?

Câți dintre ei îți vor face rău pur și simplu mințind, inventând povești despre tine?

Câți dintre ei te-ar omora dacă ar avea puterea?

Cât rău îți vor face acești oameni? Zilnic?

40% de copii analfabeți… aceștia sunt viitorul. Ei sunt IT-știi, muzicanții, doctorii, judecători de mâine. Viața ta este în mâinile lor.

„Avem o țară frumoasă, păcat că e locuită”, spune o vorbă. Acum știi la cine se referă.

Cum arată un copil care cerșește altora să minta și să fac arau unui om de vârsta tatălui său, care muncește de 11 ani pentru educația românilor? Bencze ne învață:

„Te rog, fă-i rău?” Este această ființă sănătoasă mental?

Analfabetismul funcțional al copiilor români

Sunt uimit analfabetismul funcțional al copiilor, din orice domeniu. Dpmdv ei sunt rezultatul părinților absenți/experți, și a școlii bazate pe memorare fără înțelegere. Analfabetismul funcțional este dat de societate, toți suferim de ea – toți am trecut prin același sistem anti-intelectualitate, numit „școala românească”.

Dar răutatea –  răutatea este totuși opțională. Răutatea este o alegere.

Orice copil român este faultat în dezvoltarea intelectuală, dar răutatea este, totuși, o alegere personală.

Observi limbajul redus, care reflectă experiența lor de viață – sau mai bine zis, lipsa lor de înțelegere a realității sociale. În ce excelează? În a distruge ceea ce nu înțeleg.

Empatia

Un lucru care „există dar lipsește cu desăvârșire” în România este doamna Empatie. Nici unul dintre noi nu am învățat și exersat empatia față de omul de lângă noi.

În acest moment prietenii lui Bencze bombardează Google Play cu recenzii mincinoase despre aplicația DEX. Dau 1* din 5*, mințind că aplicația ar fi de rahat, și apoi scriu ca recenzie o înjurătură despre autor!

Dacă Bencze ar fi avut părinți care să îl învețe empatia, poate s-ar fi întrebat: „Cum ar fi dacă niște străini s-ar apuca să mintă pe internet despre munca mea de muzician, să spună că ce fac eu este un rahat? Să facă recenzii în masă pline de înjurături la persoana mea. Cum m-aș simți eu atunci?”

Dacă Iulia ar fi avut părinți care să o învețe empatia, poate s-ar fi întrebat: „Ce aș simți eu dacă un străin m-ar bombarda cu înjurături, spunând-mi că sunt o muistă și dându-mi ordin să mă sinucid? Ce aș simți dacă mie mi-ar face așa ceva cineva?”

Câteva întrebări atât de ușoare pentru un om/cititor educat psihologic, dar atât de departe de acești copii analfabeți funcțional.

Câtă răutate au adunat în ei acești copii? Cine i-a distrus atât de tare?

Un exemplu de recenzie este:

Czx Andy Iulius Cernautan – Colegiul Tehnic Radauti, Suceava

Am descărcat aplicația doar ca să-ți dau acest review umil. După cum te comporți, nu meriți nimic. Mă uşurez pe munca ta de 10 11 12 20 de ani cât a fi. Dacă mă puneam eu cu încă 3 copii care nu ştiu ce e aia programare făceam ceva cel puțin la fel de bun în 3 luni. Sper să dispari de pe Google Play şi de pe toată Social Media, gunoiule. Şi da, ştiu ce e aia recenzie, dar am vrut să mă iau de tine mai mult în speranța că faci leziuni cerebrale de la nervi.

Oare acum Bencze este fericit? Sunt curios. Asta îi aduce fericire? Iar copiii care îl susțin… asta le aduce lor fericire? Iulia se simte răzbunată? Asta dorea?

Dacă exact aceeași mizerie era îndreptată către Bencze, ce ar fi simțit?

Dacă își bătea joc cineva de munca de muzician a Iuliei la fel ca mai sus, ce ar fi simțit Iulia?

Pentru că sunt de aproximativ vârsta tatălui Iuliei, mă întreb: ce ar fi simțit Iulia dacă vedea o analfabetă care își bate joc de tatăl său și de munca sa? Ce ar simți Iulia când vedea o tânără care îi spune tatălui său să se sinucidă?

Edit: feedbackul lui Bencze a venit imediat:

Suferința

„Muistule”, „Te rog minți despre un nenea de pe net să îi distrugem munca”, sunt ocupații care ai putea spune că sunt copiate de acasă, de la părinți.

Iar „Sinucide-te” atinge paroxismul violenței și urii, parcă cu atât mai mult cu cât vine din contrastul percepției persoanei care își exprimă emoțiile agresive – adică copilul mic sensibil care cântă la un instrument delicat.

O altă posibilă sursă de violență pot fi colegii. Ei însuși fiind agresați când erau mici, acum au putere și doresc să se răzbune. Pentru că cei pe care doresc să se răzbune nu sunt în jur sau sunt mai puternici, atunci încearcă să se răzbune pe oricine pare fără putere, pe cei percepuți ca slabi si vulnerabili, așa cum erau ei când au fot abuzați.

Ironic, așa cum ei au fost agresați, mai târziu în viață ei însuși devin agresorii.

Ce simt eu pentru aceste forme de viață?

Milă. Simt foarte multa milă.

Ca o șleahtă de copii să aibă atâta ură în ei, înseamnă că au suferit mult.

Simt milă pentru că erau totuși copii fără putere când au fost abuzați.

Simt milă pentru că nu au avut acces la educație psihologică, să își înțeleagă propriile gânduri și emoții.

Simt milă pentru că nu au vocabularul necesar să își exprime emoțiile.

Simt milă pentru că nu au avut șansa să facă pace cu trecutul.

Simt milă pentru viitorul lor, pentru cât își vor face singur rău.

Simt milă pentru viitorul lor, pentru cât rău vor face celor din jur.

Simt milă pentru cum își vor distruge soțul/soția partenerul de viață.

Și bineînțeles,

simt mila pentru ca își vor distruge copiii la fel cum au fost si ei distruși.

Pe scurt

Înțelegerea realității sociale din România începe cu înțelegerea copiilor. Ei reprezintă atât maximul de educație al părinților, religiei și societății, cât și viitorul țării. Statistic vorbind, 40% dintre copiii români sunt analfabeți funcțional. Aș bănui că o mare parte din ei sunt asemenea IT-stului Bencze sau muzicantei Iulia. Ei reprezintă eșecul societății romanești per total. Aceste ființe probabil vor ajunge în groapa de gunoi a istoriei, probabil la fel cum s-a întâmplat cu noi, cei denominați „generația de sacrificiu”. În cazul lor, ei sunt generația distrusă intelectual, care a dezvoltat un grav sentiment de ură fără de ceea ce nu înțeleg. Acești copii doresc în mod cât se poate de conștient să distrugă oameni, să îi sinucidă, chiar. Viitorul tău este în mâinile lor. Ce simți despre asta?

 

Update 1

Un analfabet funcțional deranjat de situația lui intelectuală cere altor analfabeți să mintă despre munca unui om, ironic, muncă exact în folosul educației, a evoluției peste analfabetismul funcțional. Analfabeții funcțional nu au o înțelegere a consecințelor faptelor lor. Mai mult, ei sunt motivați de un profund sens am „dreptății”. Adică, Bencze și Iulia și armata de prieteni lipsiți de inteligență cred că au „dreptate”, și că „fac ce trebuie”.

Dacă vrei să înțelegi mai adânc comportamentul fanatic al acestor copii analfabeți funcțional, atunci ai un alt studiu de caz, despre inteligența tinerilor din HR și IT din Cluj: Adevărul despre firmele de IT din Cluj.

Update 2

Sunt fascinat de numărul de copii care se bucură de postarea lui Bencze.

Care sunt prietenii probabil la fel de analfabeți funcțional ca el?

Cum arata probabil generația de analfabeți funcțional și agresivi?

Si, mai ales, care este viitorul României cu astfel de copii?

Mario Nichiforescu – Basist la Les Elephants Bizarres

Sorina Mrc – Facultatea de Litere – Universitatea din Craiova

Valentin Rusu – Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării – UVT

Flori Săvoi (Mistuky) – Colegiul Tehnic Media

Dragos Constantin – Academia de studii economice din București

Iulia Ioniță – sunt o combinație între Marilyn Manson și Bacovia;

Darius Anton – fotograf

Raluca Moldoveanu (Lucy) – Facultatea de Litere, Universitatea din București

Adelina Mihalcea – Universitatea Politehnica București – Facultatea de Inginerie Aerospațială

Taniia M. Florina (Biluţă)

Vladimir Negrea – Real Estate Broker at ANG Holding and Financial adviser at OVB Allfinanz Romania, Studies Business Administration at Universitatea din București

Drăgună Florin

Vali Dragan (Threnos) – toboșar

Silviu Andrei – minor

Bianca Oana – Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea din București

Bianca Haureș

Geo Dibu –  Universitatea Națională de Arte București

Madii Ivanov – Theater and Performance Studies at University of Leeds

Codruța Gabriela Ionescu – Tudor Vianu National College of Computer Science

Cătălin Cornea (The Metal Raven) – Mechatronics at Technical University of Cluj-Napoca

Justin Curalariu – chitarist

Bogdan Hasas – Arte Vizuale Oradea

Catinca Tarța

Ioana Badea (Ivana)

Melanie Adina

Narcisa Bilt – Facultatea de Drept UBB Cluj-Napoca

Ellie Boo (DăKiller) – Ubisoft

Adda Mariana Reuer

Andrei Mihai (Human Error) – Technical support at CGS Romania

Laurentiu Lungu – Continental Automotive România

Andreea Panait –  Streamer at Cut3L1oness

Gavrilă Urs

Tudor-Catalin Andone – Academia de studii economice din București

Andrei-Lucian Iorga –  Școala Postliceală Sanitară Carol Davila

Irina Weighel ( призрак) –  Liceul Tehnologic Mircea Vulcanescu

Alexandru Grăjdeanu

Miruna Ioana Poteră

Stefania Ion (Stefania) – Carol Davila University of Medicine and Pharmacy

Păun Luca –  Former Front End Developer at Soft Galaxy

Bianca-Maria Pătrașcu (Insta)

Alexandru Cojocariu – Facultatea de Filosofie a Universității din București

Alexandru Costache (Kostake) – Universitatea Hyperion

Sebastian Ionuţ Mesaroş (Sebi) – Liceul Tehnologic “Dr. Ioan Șenchea” Făgăraș

Diana Fiscutean

Simona Hanganu

Alexandru Munteanu – Universitatea Maritima din Constanta

Emiliana Andrei – Geografia turismului in limba franceza at Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Bianca Tolos

Victoria Galanton

Mario Andrei – Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Chesarie Episcopul”, Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două. ( Matei 5 , 41 ) Clasa a X-a

Adelina Brăescu  –  Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației București

Adelina Nedelea – Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB

La momentul înregistrării, 24 din 37 dintre posibilii analfabeți funcțional sunt… fete o_O!

Edit: Mai mult de 100 de persoane înregistrate pe Facebook au susținut atacul social-cibernetic, organizat de către Bencze Robert Valentin, prin reacții malițioase, redistribuiri, înjurături și amenințări cu moartea.

 

Update 3

O persoana care dorește sa rămână anonima îmi scrie legat de analfabeții menționați.

Am avut și eu o pagină cu 20k urmăritori organici. Pe lângă toate defăimările de imagine de pe bloguri obscure până să îmi închidă pagina fără motiv, am avut parte de același tipar de public shaming, de nenumărate ori, de obicei eram provocat, răspundeam pe măsură și apoi mă trezeam cu screenshot uri publice și povesti fake.

Ce e mai curios este faptul că uitându-mă pe acea lista efectiv am recunoscut în jur de 10 nume.

Am primit aproape 1000 de reviewuri negative că postasem într-un grup fix când era ceva scandal politic. Plus sute de înjurături. Mai cunosc oameni care au pățit la fel.

Da, e răutate gratuită. Majoritatea sunt doar oameni care au viața de internet mai activa decât cea reală.

Și mereu acționează la fel, în haită și cu “hate”, pe limbajul lor.

Apreciez expresia: „hate în haită”. Analfabeți funcțional gata să distrugă orice fărâmă de umanitate. Copii. Copii români. Copiii românilor. Copiii României. 40%.

Update 4

Ca să înțelegi mai bine stupiditatea și agresivitatea copiilor români analfabeți funcționali, aruncă un ochi peste „inteligența” lor în „recenziile” de mai jos.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


2 gânduri inteligente la “Cum arată un IT-st analfabet funcțional

  1. Vai! Da, asa e ! Omul ca fiinta este daruit cu libertate, din toate punctele de vedere. Libertatea este folosita insa pentru a distruge. Este un pas mare, pentru orice fiinta, atunci cand realizeaza ca agresivitatea ii da pe moment o stare de euforie, de superioritate, dar pe termen lung e toxica pentru toata lumea, si este si extrem de periculoasa cand devine un comportament de haita. Si o parere personala: nu cred ca acesti copii se duc/s-au dus la biserica, sau daca s-au dus de una sau doua ori intr-un an, daca au incercat sa asculte cu atentie mesajul parintelui.
    Multi nu se duc pentru ca, considera slujba demodata. Insa privita ca un artefact este extrem de interesanta, este ca o piesa veche de peste 2000 de ani (avand elemente si din vechiul testament), pe care avem ocazia sa o analizam, admiram in forma ei originala. Ca orice domeniu (medicina, arta, istorie, IT, etc. ) si religia pentru a fi inteleasa este nevoie sa ii vorbim/intelegem limba. Fiecare activitate desfasurata de om are un limbaj propriu, are concepte proprii. La biserica este prezenta in mod constient cred 0.1% din populatie, cu toate ca multi cetateni se declara crestini. Multe persoane, copii, dar si mai copti, chiar si persoane de 40 ani se intreaba ce nevoie am de biserica!? Preotii nu au o prezenta sociala integra, apar in presa tot felul de povesti, poate unele reale, poate unele inventate, motivul fiind tot ura, si perceptia ca preotul ar trebui sa fie supraom. De asemeni poate unii preoti si-au gresit vocatia. Identificam omul cu credinta, cu conceptele. Chiar daca un preot ar fi smerit si ar accepta din motive de a raspunde cu celalat obraz palmelor primite, credeti ca agresorii ar realiza ca acolo este smerenie? Sunt multe, multe de discutat pe subiectul pe care l-ati deschis aici. Inclusiv despre Educatie, despre Familie, despre Societate ca menire in educatia copiilor, dar si a celor care au ramas copii. Multumesc pentru articol!

  2. Mințile luminate au fost mereu întâmpinate cu rezistență, violență și ură de către mințile mediocre. Preocuparea oamenilor mici e focusată pe înnămolirea altui om.
    Paradoxul este că acești tineri au privilegiul, nemaiîntâlnit în istoria umanității, de a avea acces instant la informație frumoasă, la știință, la psihologie, la iluminare precoce. Subminarea evoluției lor vine însa din rezervorul emoțional neumplut, dintr-o identitate precară formată în lipsa iubirii necondiționate, în lipsa relaționării printr-o variată gamă de emoții, în lipsa unor mentori și/ sau a prețioaselor cărți-bornă.
    Recadrându-i, așa cum minunat ai reușit, atitudinea lor e de fapt strigătul lor de ajutor.

Comentariile sunt închise.