Trimite și prietenilor tăi articolul!

Întâlnesc o mulțime de oameni cu o mulțime de probleme, printre care și suferința singurătății provocată de respingerea dintr-un grup sau o relație romantică.

Respingerea din grup

Poate ți s-a întâmplat și ție, când erai la scoală, sau chiar ieri. Se adună cinci sau zece oameni, aparent se înțeleg bine, aleg un lider, și totul merge parcă uns pe roate. Încet încet însă, ești dat/ă la o parte prin lipsa lor de a comunica cu tine. Ideile tale nu sunt băgate în seamă. Când se creează echipe, ești ultima persoană aleasă. Doare, nu-i așa?

Respingerea din relația romantică

Asemănător situației de grup, încet încet comunicarea moare, timpul petrecut împreună descrește, atenția către tine dispare, gesturile calde se răresc exponențial.

Consecințele izolării

Consecințele izolării sociale sunt multe și cât se poate de distrugătoare: anxietate, depresie, gelozie, tristețe, agresiune, lipsă de auto-control a impulsurilor, performanță redusă în activitățile intelectuale. Foarte important:

relațiile slabe sunt un predictor al mortalității!

Abuzuri

Înainte și în timpul respingerii de grup sau romantică, sub o formă sau alta suferi de abuzuri. Ajungi să faci lucruri împotriva valorilor tale, doar pentru a fi integrat cu ei. Simți poate că nivelul tău de inteligență trebuie să scadă pentru a putea să te conectezi la grup. Simți că încrederea în sine îți scade, te compari cu cei „de succes” din grup. Ruminezi, te gândești obsesiv la trecut, la „ce ai fi putut face mai bine”.

Secretul unei relații

O relație înseamnă asocierea unor persoane care au ceva în comun, poate familia, lucru, politica, sport, etc. Atât în relațiile de grup, cât și în cele romantice, un ingredient este de bază, ceva ce lumea nu este dispusă să recunoască. Ingredientul de bază al oricărei relații interpersonale este: nevoia! Chiar și în relațiile aparent „perfecte”, cei implicați au în comun, nevoia. Nevoia de a fi acceptat/a, de a fi ascultat/a, de a ajuta și de a fi ajutat/a. Chiar și lucrurile mici, iubita care îi face nod cravatei iubitului, iubitul care strânge partenera în brațe noaptea, sunt tot nevoi!

Pentru ca nevoile să fie satisfăcute, între persoanele unui grup trebuie să fie un grad mare de compatibilitate. Dacă membrii unei relații nu sunt compatibili, atunci ei nu vor dori să îndeplinească nevoile celorlalți implicați. Atunci vom defini astfel:

grupul este un ansamblu de persoane ce se bazează pe compatibilitatea de a-și îndeplini reciproc nevoile personale

Înțelegerea respingerii grupului/romantice

Dacă alegi să observi respingerea socială din cele două puncte – nevoi și compatibilitate – vei remarca ușor unele concluzii.

Nu erai compatibil cu grupul/partenerul. Chiar dacă ești îndrăgostit/a și partenerul pare foarte compatibil, respingerea de fapt este doar descoperirea adevărului, care dă la o parte hormonii dragostei care ne face să gândim greșit.

Nu îndeplineai nevoile grupului. Poate grupul avea cerințe mari. Sau, mai des, grupul avea cerințe prea mici – subiecte de discutat penibile și mondene, glume fără haz, membri lași care nu privesc în față realitatea, etc.

Este foarte important să înțelegi că cel mai probabil nici ei nu îți îndeplineau nevoile. Nu le păsa de tine, de ideile și sentimentele tale. Deci e timpul să îi lași în urmă.

Cărui grup/cărei relații să aparții

Este greu să găsești oameni care să fie compatibili cu tine și să aveți nevoi pe care să vi le îndepliniți reciproc. Este important să te întrebi des, să îți re-analizezi situația. Cât de sigur/ă ești că vrei să le dai lor putere asupra vieții tale, puterea de a te conduce unde vor ei? Ai vrea că ei să fie printre cei 5 care te vor crește sau te vor zdrobi?

Unde găsesc oameni noi

Ieși cu colegii după lucru, mergi la evenimentele unde participă prietenii/cunoștințele pe Facebook, fă voluntariat, fă cursuri, mergi regulat undeva (ex. bar nou), fă sport cu contact social, fă cât mai multe lucruri singur.

Poți să îți propui o formulă. Dacă din 10 oameni îți place unul, atunci ai nevoie să cunoști 50 de oameni noi pentru a-ți găsi cercul de 5. Nu sună prea greu, nu?

Atrage oameni noi

În loc să îi cauți, de ce nu îi atragi? Fă sport să ai un corp frumos. Îmbrăcă-te cu grijă. Da, aspectul exterior contează, să nu ne mințim.

După ce faci astea, e bine să te gândești „ce le pot eu aduce de valoare altora”? La ce te pricepi și ai vrea să aduci valoare altora? Muzică – dă ore gratuite de chitară. Calculatoare – fă un club. Psihologie – deschide un blog. Astfel, vei îndeplini nevoile altora, și vor veni cei compatibili către tine.

Bonus – Gândirea în grup

Ai crede că tiparele de grupuri ce se formau în școală, bazate pe superficialitate, masculul feroce sau pițipoancă lascivă, au dispărut odată cu „maturizarea” persoanelor implicate. De fapt, tiparele s-au transformat, dar dorințele instinctuale ale femeilor și bărbaților au rămas aceleași. În majoritate, grupurile sunt superficiale, leaderii sunt aleșii după înfățișare, iar cei care nu se supun dorinței totalitare a grupului, sunt izolați și abuzați.

Îți propun să privești poza de mai jos. Hitler era iubit de către mase. Aceste mase, care au ucis 6 milioane de evrei pentru preaiubitul (fără sarcasm) lider. Este important să înțelegi Hitler chiar era iubit! Hitler este un extraordinar de mare criminal în masă, dar iată, adepții grupului erau cât se poate de fanatici și nebuni.

E bine deci, înainte să îți pară rău pentru respingere, să te gândești cât de fanatici și nebuni erau cei în grupul în care nu ai ajuns.

Nurnberg

Pe scurt

Relațiile sociale se bazează în primul rând pe compatibilitate și nevoi, nu pe calitate și alte lucruri. Dacă ai fost respins/ă de un grup, atunci ar trebui să te bucuri, pentru că te-au scutit de foarte multă suferință – deci le poți chiar mulțumi.

Ar fi de dorit să îți setezi un număr de prieteni pe care vrei să îi ai, și să faci activități diverse, până îi găsești. Oamenii de valoare și compatibili sunt puțini și greu de găsit, iar de aceea ai nevoie de răbdare și perseverență. Îți promit că ei sunt acolo, nu ești singur/ă!

Îți doresc multă energie în căutarea prietenilor compatibili cu care să crești exponențial în viața ta fericită!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


14 gânduri inteligente la “Ai fost respins/ă de grup sau de iubit/ă – ce poți face

  1. Hai noroc.
    Sunt plăcut impresionat de ceea ce citesc în articole.
    Cred ca oamenii mai ales românii care au stat în comunism 50 de ani au nevoie de un om ca tine,care sa le deschidă mintea.

    Precizez ca locuiesc la Londra de câțiva ani timp suficient sa ma debarasez de idei preconcepute și o mentalitate depășită cu care am venit la pachet în acest oraș.

    Să-i mulțumim lui Dumnezeu ca ne trimite oameni de valoarea și inteligenta ta.

    Sper sa audă câți mai multi români de tine poate chiar milioane de români care au nevoie urgenta de schimbarea mentalității.

    Cu stima
    Catalin

  2. Un artiol foarte bun, care poate fi de ajutor tuturor oamenilo (si mie imi este).

    Multumesc.

  3. am ajuns pe acest site in demersul meu de a ma documenta despre emaptie si recunosc ca sunt impresionata de structurarea informatiei, de prezenatrea laxa si fluenta a informatiei si, mai ales, intr-un mod inductiv. Mi-a placut imaginea ta, calda, relaxata, prietenoasa, dar mai ales generozitatea ta de a oferi in dar o carte. Iti multumesc mult, un site hranitor si continator!

Comentariile sunt închise.