De ce sunt românii agresivi

Alți români inteligenți ajută pe cei din jur cu un like, share sau comment

De fiecare data când întâlnesc tineri români în Cluj sunt surprins de răutatea și agresivitatea care arde înăuntrul lor.

Dacă ești cititor înfocat al site-ului meu atunci știi că am scris despre o grămadă de oameni care aduc suferință altora:

Ca să nu mai spun de subiectul etern inepuizabil, mama româncă expertă:

Stăteam la o întâlnire de socializare și analizam conexiunile interumane. Observam aceiași oameni agresivi care acum zâmbeau și se gudurau pe lângă o personalitate alfa.

Care era diferența între agresivitatea de acum 5 minute și lingușirea din prezent? Ce se întâmplase, ce se schimbase?

Pot, bineînțeles, să explic situația din punct de vedere evoluționist, dar mai mult, există un lucru specific românilor, pe care l-am observat în cei 10 ani cât am trăit în civilizație(străinătate).

Dacă ai fost și tu în Franța, Spania, etc atunci cu siguranță ai observat că oamenii sunt mai puțini agresivi, sau de fapt, chiar „de treaba”, plini de compasiune.

Prietenii

Când întreb în România oamenii câți prieteni au, de obicei răspunsul este: „o mulțime”.

Cam câți? Între 30 și 50.

Dacă specific că un prieten este cineva acolo pentru ei, atunci numărul devine 10. Dacă specific că un prieten este acea persoană care îi pasă de tine, la care mergi să te plângi de greutățile vieții, atunci numărul devine 2.

Oamenii cred că au mulți prieteni, până când la clarificare, își dau seama că au cam 2.

Iar restul de oameni, care nu sunt cei 2, cum sunt de fapt văzuți? Exact, ca oameni cu potențial de a face rău.

Acest mod de gândire se încadrează cu fanatismul religios specific României, cu gândirea duală bine/rău, alb/negru.

Ori ești cu mine, ori ești împotriva mea!

Te cunosc, ești bun. Nu te cunosc, nu ești bun.

Mama

Îți amintești când mama îți spunea

să nu vorbești cu străinii pentru că îți fac rău?

Din păcate, această lecție a fost învățată absolutist, iar ea rămâne în viața oamenilor mult după anii copilăriei.

Sănătatea mentală

Cum arată un model sănătos de gândire, așa cum au oamenii civilizați?

Ei bine, ei nu văd oamenii străini ca niște oameni răi. Lor nu le este frică de emigranți, de noutate, de știință, de străini. De fapt, oamenii civilizați și inteligenți sunt curioși despre diversitatea umană, sunt curioși să afle alte moduri de a fi și gândi.

Modelul lor de organizare mentală arată ca și mai jos.

Cât de mare este diferența între gândirea fanatică și cea inteligentă?

Pe scurt

Există multe motive de ce românii, și mai ales tinerii sunt agresivi. Unul este gândirea fanatică pe care am descris-o. De ce se întâmplă această gândire fanatică, cum scapi de ea (dacă o ai) și cum tratezi cu acești români agresivi, afli la cursul de sâmbătă.

Workshop

Sâmbătă ne întâlnim în Oradea să vorbim patru ore despre cele 3 surse principale de suferință din viața ta, și cum să tratezi cu ele.

Alți români inteligenți ajută pe cei din jur cu un like, share sau comment

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți.

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software


Ce spun clienți mei inteligenți


Ioana

Acum că înțeleg cum funcționează viața nu mai trebuie să sufăr.

Andreea

Nu m-aș fi gândit niciodată din punctul ăsta de vedere.

Raluca

You blow my mind!

Elena

Mi-a plăcut că deși ai venit pregătit de curs, totul s-a desfășurat ca pe vremea facultății, când mergeam cu prietenii la o bere și dezbăteam de multe ori viața noastră. Mi-a stârnit poftă asta iar, o cam pierdusem.

Am descoperit ce greu este să vorbesc despre mine; mă așteptăm să fie mai ușor și mai cursiv, să zicem, speach-ul meu, dar multe lucruri care ar fi trebuit spuse au rămas adânc legate încă în sufletul meu. Poate data viitoare, poate nu.

Am învățat că orice sentiment/situație/etc poate să fie o șansă sau un dezavantaj. Depinde de mine ce și cum fac.

Faptul că nu ești un prof din universitate sau vreunul care a citit din cărți fără să fi experimentat pe pielea lui, m-a făcut să am mai multă încredere în ce spui.

Daniel

Mi-a plăcut că totul a fost structurat clar și concis, pe gustul meu (se vede că ai fost IT-ist) și că am primit sfaturi practice.

Adela

Cunoscând care sunt mecanismele din spate, "bucătăria emoțiilor" dacă vrei, am aflat că pot să obțin exact ce-mi doresc, și că sunt responsabilă de prezent, întrucât pot gestiona situațiile, iar dacă nu o fac nu e destin… e ignoranță.

Fiecare din noi poate face asta, unii cu mai multă trudă, alții cu mai puțină, poți să fii autodidact dar pentru asta trebuie să știi unde să cauți, sau poți pur și simplu economisi timp în favoarea ta, participând la cursuri ca și cele organizate de tine, și "absorbind" informația prin toți porii...

Cursul tău nu doar că m-a scutit de multe ore de studiu pentru a afla aceste informații, dar mi-a oferit și oportunitatea de a cunoaște noi oameni preocupați de ei, perfectibili care iubesc să trăiască, și nu doar supraviețuiesc.

Ioana

Experiența mea de 9 ani în domeniul psihologiei și psihoterapiei îmi permite să profit de ocaziile în care Adrian organizează workshop-uri, pentru a reactualiza informația și a participa la schimburi de idei cu persoane interesate, educate și entuziaste.

Cursurile lui Adrian atrag prin maniera lui autentică de a relaționa cu participanții, și calitatea informațiilor oferite, iar "Inteligența emoțională în relația ta romantică" nu face excepție!
Comentariile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu