Trimite și prietenilor tăi articolul!

De fiecare data când întâlnesc tineri români în Cluj sunt surprins de răutatea și agresivitatea care arde înăuntrul lor.

Dacă ești cititor înfocat al site-ului meu atunci știi că am scris despre o grămadă de oameni care aduc suferință altora:

Ca să nu mai spun de subiectul etern inepuizabil, mama româncă expertă:

Stăteam la o întâlnire de socializare și analizam conexiunile interumane. Observam aceiași oameni agresivi care acum zâmbeau și se gudurau pe lângă o personalitate alfa.

Care era diferența între agresivitatea de acum 5 minute și lingușirea din prezent? Ce se întâmplase, ce se schimbase?

Pot, bineînțeles, să explic situația din punct de vedere evoluționist, dar mai mult, există un lucru specific românilor, pe care l-am observat în cei 10 ani cât am trăit în civilizație(străinătate).

Dacă ai fost și tu în Franța, Spania, etc atunci cu siguranță ai observat că oamenii sunt mai puțini agresivi, sau de fapt, chiar „de treaba”, plini de compasiune.

Prietenii

Când întreb în România oamenii câți prieteni au, de obicei răspunsul este: „o mulțime”.

Cam câți? Între 30 și 50.

Dacă specific că un prieten este cineva acolo pentru ei, atunci numărul devine 10. Dacă specific că un prieten este acea persoană care îi pasă de tine, la care mergi să te plângi de greutățile vieții, atunci numărul devine 2.

Oamenii cred că au mulți prieteni, până când la clarificare, își dau seama că au cam 2.

Iar restul de oameni, care nu sunt cei 2, cum sunt de fapt văzuți? Exact, ca oameni cu potențial de a face rău.

Acest mod de gândire se încadrează cu fanatismul religios specific României, cu gândirea duală bine/rău, alb/negru.

Ori ești cu mine, ori ești împotriva mea!

Te cunosc, ești bun. Nu te cunosc, nu ești bun.

Mama

Îți amintești când mama îți spunea

să nu vorbești cu străinii pentru că îți fac rău?

Din păcate, această lecție a fost învățată absolutist, iar ea rămâne în viața oamenilor mult după anii copilăriei.

Sănătatea mentală

Cum arată un model sănătos de gândire, așa cum au oamenii civilizați?

Ei bine, ei nu văd oamenii străini ca niște oameni răi. Lor nu le este frică de emigranți, de noutate, de știință, de străini. De fapt, oamenii civilizați și inteligenți sunt curioși despre diversitatea umană, sunt curioși să afle alte moduri de a fi și gândi.

Modelul lor de organizare mentală arată ca și mai jos.

Cât de mare este diferența între gândirea fanatică și cea inteligentă?

Pe scurt

Există multe motive de ce românii, și mai ales tinerii sunt agresivi. Unul este gândirea fanatică pe care am descris-o. De ce se întâmplă această gândire fanatică, cum scapi de ea (dacă o ai) și cum tratezi cu acești români agresivi, afli la cursul de sâmbătă.

Workshop

Sâmbătă ne întâlnim în Oradea să vorbim patru ore despre cele 3 surse principale de suferință din viața ta, și cum să tratezi cu ele.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


2 gânduri inteligente la “De ce sunt românii agresivi

  1. Buna ziua! Ma numesc Horatiu si am 40 de ani. Nu stiu sa va spun exact ce vreau, dar incerc pe scurt. Vreau sa scap de aceste ,,Dies Alliensis” pe care le traiesc din 3 noiembrie 2017, in urma unei despartiri. Pur si simplu nu reusesc sa mai imi revin. Daca este o gluma tot ce-am citit aici, va cer sa nu-mi luati acest mesaj in considerare si sa ma lasati sa-mi traiesc in continuare trauma, in schimb daca lucrurile stau asa cum spuneti, mai ales pentru simplul fapt ca si eu concord cu faptul ca romanii sunt mai agresivi decat celelalte natiuni pe care le-ati enumerat mai sus, va cer sa luati cat se poate de serios acest mesaj si sa-mi spuneti ce pot face. Pot veni si la Oradea pentru curs, dar din septembrie. Citesc cu drag orice carte, dar nu stiu cat ma poate ajuta. Nu vreau sa para un mesaje tragic, sunt oameni cu nevoi si probleme mult mai mari decat ale mele, dar am avut de multe ori ganduri ,,negre”, ceea ce m-a facut adesea sa inteleg ca am fost de multe ori la un pas de o tragedie (sau poate totusi nu…) ce ar fi pus capat la tot…Va multumesc pentru timpul acordat si va urez o zi placuta.

    1. Salut Horatiu, imi pare rau de situatia ta. Iti sugerez sa vorbesti cu un om competent in psihologie din localitatea/zona ta.

      Mult succes iti doresc!

Comentariile sunt închise.